Zege en leidersplaats voor Lotta Lepistö in Festival Elsy Jacobs

De Finse kampioene Lotta Lepistö heeft zaterdag de macht gegrepen in de Luxemburgse driedaagse Festival Elsy Jacobs (2.1). Ze won de door zware regenval geteisterde rit in Steinfort en nam meteen de leiderstrui over van Annemiek van Vleuten, die vrijdagavond de proloog had gewonnen.

De overwinning van Lepistö kwam er na een collectief sterke prestatie van haar team Cervélo-Bigla. Eerst trok Carmen Small ten aanval in het gezelschap van Giorgia Bronzini (Wiggle High5). Hun maximale voorsprong van 1:40 bleek onvoldoende om stand te houden tegen het eerste peloton, waar vooral de dames van Rabo Liv het werk opknapten. Na de hergroepering probeerde Marianne Vos in de slotkilometers een beslissing te forceren. Ze kreeg Ashleigh Moolman (Cervélo-Bigla) en Elisa Longo Borghini (Wiggle High5) mee, maar ook deze drie konden niet standhouden. Met twintig gingen ze richting finish en Lepistö nam makkelijk de maat van de tegenstand. De rest van de kopgroep werd op één seconde gezet en dat was in combinatie met de aan de zege verbonden bonificatieseconden net voldoende om ook de leiding te nemen in het klassement. Lepistö begint zondag aan de slotrit met één seconde voorsprong op Van Vleuten.

Top 10 proloog: 1. Annemiek van Vleuten (Ned/Orica-AIS) 2,8 km/3:55 (gem. 42,894 km/u); 2. Marianne Vos (Ned) 0:04; 3. Ellen van Dijk (Ned) 0:05; 4. Katrin Garfoot (Aus) 0:06; 5. Roxane Knetemann (Ned); 6. Thalita de Jong (Ned) 0:07; 7. Nina Kessler (Ned); 8. Emma Johansson (Zwe) 0:09; 9. Anna van der Breggen (Ned); 10. Christine Majerus (Lux).

Top 10 rit 1: 1. Lotta Lepistö (Fin/Cervélo-Bigla) 106,9 km/2u31:53 (gem. 42,230 km/u); 2. Amalie Dideriksen (Den) 0:01; 3. Eugenia Bujak (Pol); 4. Thalita de Jong (Ned); 5. Anna van der Breggen (Ned); 6. Demi de Jong (Ned); 7. Annemiek van Vleuten (Ned); 8. Ellen van Dijk (Ned); 9. Marianne Vos (Ned); 10. Claudia Lichtenberg (Dui).

Top 10 stand: 1. Lotta Lepistö (Fin/Cervélo-Bigla) 2u35:48; 2. Annemiek van Vleuten (Ned) 0:01; 3. Marianne Vos (Ned) 0:05; 4. Ellen van Dijk (Ned) 0:06; 5. Katrin Garfoot (Aus) 0:07; 6. Thalita de Jong (Ned) 0:08; 7. Emma Johansson (Zwe) 0:10; 8. Anna van der Breggen (Ned); 9. Ashleigh Moolman (ZAf) 0:11; 10. Amy Pieters (Ned) 0:12.

 

Chileense Paola Munoz wint in Oost-Vlaams kampioenschap

Chileense Paola Munoz wint in Oost-Vlaams kampioenschap

Kirsten Wild snelste in Tour de Yorkshire