Majerus wint, Vos komt ten val in eindspurt in Boezinge

Majerus wint, Vos komt ten val in eindspurt in Boezinge

Dwars door de Westhoek (1.1), vierde wedstrijd in de Lotto Cycling Cup, draaide uit op een schrikwekkende eindspurt. Christine Majerus won het pleit, maar de spurt werd ontsierd door een zware valpartij van Marianne Vos.

Die leek op weg naar op zijn minst de tweede plaats toen ze op een vreemde manier ten val kwam. Haar achterwiel zwiepte omhoog, ze kwam in de dranghekken terecht en kwakte zwaar tegen de grond. De meervoudige wereldkampioene kon nadien, ondersteund door de hulpverleners, zelf naar haar mobilhome stappen waar ze werd verzorgd. Vos bezeerde zich vooral aan de rechterschouder, -heup en -elleboog, maar na een eerste diagnose werd niet voor breuken gevreesd.

Vos, die zich wel nog bijkomend wilde laten onderzoeken, legde de schuld voor de val volledig bij zichzelf. “Het was helemaal mijn schuld”, liet ze weten via de website van haar ploeg Rabo Liv. “Ik lag aan de leiding, maar voelde iemand komen. Ik zette nog wat extra kracht, maar toen kwam mijn achterwiel op de keitjes iets omhoog en werd ik in de dranghekken gekatapulteerd. Mijn eigen schuld, mijn zwaartepunt lag te ver vooraan. Dit had veel erger kunnen aflopen, nu lijkt de schade mee te vallen. Morgen zal ik wel stijf zijn en pijn hebben, maar hier kom ik wel overheen.”

Christine Majerus, aan een regelmatig seizoen bezig, won dus, voor Elena Cecchini en Emma Johansson, die de leiding neemt in de Lotto Cycling Cup. “In de kopgroep met negen verrichtte Demi de Jong schitterend werk door late uitvalspogingen te counteren”, zei Majerus, de Luxemburgse kampioene van Boels Dolmans. “Voor de spurt zette ik me in het wiel van Marianne Vos en ik kon haar ook vlot remonteren. Ik heb haar val niet zien gebeuren, maar het was ook voor mij wel even schrikken.”

Door de zware weersomstandigheden dunde het peloton in de grote ronde, waarbij driemaal de Rodeberg moest worden beklommen, snel uit. Er vormde zich een voorwacht van een dertigtal rensters met daarbij ook de Belgische dames Valerie Demey en Kelly Van den Steen. In de lokale ronden ging een negental met Marianne Vos, Anna van der Breggen en Thalita de Jong (Rabo Liv), Demi de Jong en Christine Majerus (Boels Dolmans), Alexis Ryan en Elena Cecchini (Canyon SRAM Racing), Katrin Garfoot (Orica AIS) en Emma Johansson (Wiggle High5) aan de haal. De rensters van Rabo Liv waagden om beurten hun kans, maar slaagden er niet in om voorop te blijven waarna Majerus de klus klaarde. Valerie Demey was de beste Belgische op de twaalfde plaats, Kelly Van den Steen eindigde veertiende.

Foto's Paul Hinninck

Top 10: 1. Christine Majerus (Lux/Boels Dolmans); 2. Elena Cecchini (Ita); 3. Emma Johansson (Zwe); 4. Katrin Garfoot (Aus); 5. Anna van der Breggen (Ned); 6. Demi de Jong (Ned); 7. Thalita de Jong (Ned); 8. Alexis Ryan (USA); 9. Marianne Vos (Ned); 10. Maria Giulia Confalonieri (Ita).

 

Geen Belgische teams in Aviva Women's Tour

Italiaanse Barbara Guarischi klopt Floortje Mackaij in Omloop van Borsele

Italiaanse Barbara Guarischi klopt Floortje Mackaij in Omloop van Borsele