Anna van der Breggen opnieuw beste in Waalse Pijl

Anna van der Breggen opnieuw beste in Waalse Pijl

Anna van der Breggen heeft net als vorig jaar de Waalse Pijl gewonnen. De renster van Rabo Liv rekende op de Muur van Hoei af met werelduurrecordhoudster Evelyn Stevens (Boels Dolmans). Van Belgische zijde liet vooral Ann-Sophie Duyck (Topsport Vlaanderen-Etixx-Guill d'Or) zich opmerken door mee te glippen met de vroege ontsnapping en lang voorop te blijven.

Die vroege vlucht kwam vrijwel onmiddellijk na de officiële start tot stand. Duyck had het gezelschap van Lex Albrecht, Jessica Allen, Emilia Fahlin, Cecilie Gotaas Johnsen, Sheyla Gutierrez Ruiz en Katia Ragusa. De zeven konden snel een mooie voorsprong opbouwen en reden maximaal bijna vier minuten voor het peloton uit. Na de eerste beklimming van de Muur van Hoei bleef daar nog 2:50 van over. Bij Ragusa en Allen ging het licht uit, ook de voorsprong van de andere vijf ging snel naar beneden zodra de rensters van Rabo Liv het tempo in het peloton optrokken.

Tijdens de tweede beklimming van de Côte de Bohissau werden Duyck en haar gezellen na een vlucht van zo’n honderd kilometer gegrepen. Een groep van een veertigtal rensters sneed even later de laatste twintig kilometer aan. Carmen Small, op haar 36ste verjaardag, demarreerde als eerste en nam zo’n twintig seconden voorsprong, maar het was vergeefs opboksen tegen de overmacht. 

Op de Côte de Cherave, op zes kilometer van de finish, versnelden Van der Breggen, Stevens, Katarzyna Niewiadoma, Elisa Longo Borghini, Megan Guarnier, Alena Amialiusik en Katrin Garfoot. Een nieuwe aanval van Stevens en Van der Breggen luidde de beslissing in. Op de steilste stroken van de Muur van Hoei nam Van der Breggen nog vlot afstand om met acht seconden voorsprong te winnen. Guarnier finishte na haar ploeg- en landgenote Stevens op de derde plaats. Eerste Belgische werd uiteindelijk Jessie Daams op plaats 41. In de stand van de Women’s World Tour blijft wereldkampioene Elizabeth Armitstead, 28ste in Hoei, aan de leiding.

“Ik ben hier enorm blij mee”, zei Van der Breggen, die zaterdag ook al de Omloop van de IJsseldelta had gewonnen. “Dit is een mooie en lastige wedstrijd waar de sterkste wint. Ik heb aangevallen op de plaats waar ik dat een jaar geleden ook deed. De Muur is echt een hel van een helling. Deze zege is ook voor onze ploeg belangrijk. We zaten er wat op te wachten in de World Tour (grote rivaal Boels Dolmans won de eerste vijf wedstrijden, nvdr.). Ik denk wel dat we nu helemaal vertrokken zullen zijn voor nog meer moois.”

Filip De Greef - Foto's Paul Hinninck

Top 10: 1. Anna van der Breggen (Ned/Rabo Liv) 137 km/3u50:36; 2. Evelyn Stevens (USA) 0:08; 3. Megan Guarnier (USA) 0:22; 4. Katarzyna Niewiadoma (Pol) 0:23; 5. Elisa Longo Borghini (Ita) 0:25; 6. Alena Amialiusik (WRu) 0:38; 7. Emma Johansson (Zwe) 0:43; 8. Katrin Garfoot (Aus) 0:45; 9. Marianne Vos (Ned) 0:48; 10. Jolanda Neff (Zwi).

Italiaanse Barbara Guarischi klopt Floortje Mackaij in Omloop van Borsele

Italiaanse Barbara Guarischi klopt Floortje Mackaij in Omloop van Borsele

Niewiadoma wint Ronde van Gelderland, Decroix derde

Niewiadoma wint Ronde van Gelderland, Decroix derde