Wie kan Boels Dolmans afstoppen in de Ronde?

Wie kan Boels Dolmans afstoppen in de Ronde?

Voor de dertiende editie van de Ronde van Vlaanderen is het duidelijk wie de favorieten zijn: de dames van Boels Dolmans. De vier reeds gereden wedstrijden in de Women’s World Tour wonnen ze allemaal. Wereldkampioene Elizabeth Armitstead was de beste in Strade Bianche en Trofeo Binda, Chantal Blaak won de Ronde van Drenthe en vorige week nog Gent-Wevelgem.

Verontrustend voor de andere teams lijkt vooral het feit dat de hele ploeg van Danny Stam dominant door het voorjaar fietst. Vorige week in Gent-Wevelgem zaten de zes gestarte rensters zelfs in blok in een kopgroep van 28. Toen er nog zeventien overbleven, waren ze nog altijd met vijf. Hoe gaat de concurrentie hiermee om? We legden enkele rensters van de andere topploegen dezelfde vragen voor.

Hoe moeilijk koersen is het momenteel tegen het sterke blok van Boels Dolmans?

Jolien D’hoore (Wiggle High5, tweede in 2015): “Het is duidelijk dat zij tot nu toe sterker waren dan de rest. We geven ons echter niet al vooraf gewonnen. Binnen onze ploeg zijn Emma Johansson, Amy Pieters en Elisa Longo Borghini heel sterk. Voor mezelf is het nog even afwachten. Door lang op de piste actief te zijn, was mijn wegvoorbereiding korter dan anders. In Gent-Wevelgem was ik nog niet super, maar ik voel me elke koers een beetje beter. Hopelijk is het voldoende om zondag een hoofdrol te vertolken.”

Anna van der Breggen (Rabo Liv, derde in 2015): “Dat is inderdaad knap lastig. Als je hun lijstje met overwinningen bekijkt in de absolute topkoersen, zegt dat genoeg.”

Annemiek van Vleuten (Orica-AIS, winnares in 2011): “Eenvoudig is het niet. Ze waren tot nu toe zo sterk dat ze nu wel de favorietenrol helemaal alleen moeten dragen. Geen makkelijke situatie, want werkelijk iedereen zal naar hen kijken als er gewerkt moet worden. Het is dus zeker niet onmogelijk om hen te verslaan.”

Tiffany Cromwell (Canyon SRAM): “Ze hebben het enorme voordeel dat ze over meerdere rensters beschikken die het kunnen afmaken. Bij de meeste andere ploegen heb je maar één echte leidster. Dan moet je nog meer op het goede moment de juiste beslissing nemen. Ik ben er echter van overtuigd dat ze te verslaan zijn.”

Floortje Mackaij (Liv-Plantur): “Je kan niet ontkennen dat zij heel sterk presteren dit voorjaar. We blijven echter geloven in onze kansen. Met Leah Kirchmann, die de Drentse Acht van Westerveld won, hebben we toch ook al een mooie zege behaald. Met haar en hopelijk nog enkele andere meisjes moeten we zondag een mooie finale kunnen rijden.”

Stel dat zij als team dezelfde sterkte tonen als vorige week in Gent-Wevelgem, is het dan een optie of zelfs een noodzaak om een coalitie te vormen met meerdere ploegen?

D’hoore: “Het is moeilijk om dat vooraf in te schatten, de koerssituatie van het moment bepaalt welke mogelijkheden je hebt. Maar in ieder geval, wij rijden niet om tweede of derde te worden.”

Van der Breggen: “Een coalitie is een groot woord. De andere ploegen moeten het in mijn ogen vooral slim spelen en hen het werk laten doen.”

Van Vleuten: “Ik denk dat het niet echt meer nodig is om te praten. Als één ploeg de eerste vier wedstrijden van de World Tour wint, ontstaat zo’n coalitie van de andere teams wel automatisch. Ik denk trouwens dat we zondag met Rabo Liv een tweede heel sterk blok zullen moeten bekampen.”

Cromwell: “Ik heb niet het gevoel dat er snel een coalitie zal worden aangegaan. Alle toppers hebben de ambitie om te winnen en gaan doorgaans uit van de eigen sterkte. Je moet echter ook al eens durven verliezen om te kunnen winnen. De meisjes die vorig jaar de finale reden, waren vrij snel in de aanval gegaan en werden dus beloond voor hun durf.”

Mackaij: “Daar heb ik eigenlijk nog niet echt aan gedacht. Ik hoop in de eerste plaats dat we zelf met meer pionnen vooraan de finale zullen kunnen aanvatten dan in de voorgaande wedstrijden. Dan hebben we andere ploegen misschien niet eens nodig.”

Is de sterkte van het team in de Ronde van Vlaanderen van even groot belang als in Gent-Wevelgem of komt het met de vele pittige klimmen in de finale uiteindelijk toch op de individuele sterkte aan?

D’hoore: “Wie de Ronde wint, heeft die zege nooit gestolen. Ook hier heb je natuurlijk een ploeg nodig, maar de sterkte van het geheel is minder doorslaggevend. Als je individueel de beste bent, heb je een heel grote kans om te winnen. Kijk maar naar mijn ploeggenote Longo Borghini vorig jaar.”

Van der Breggen: “Het parcours van de Ronde is een pak zwaarder dan dat van vorige week. De individuele sterkte bepaalt dan ook meer het uiteindelijke resultaat. Al is het natuurlijk sowieso beter als je meerdere rensters in de finale hebt. Bij Rabo Liv zitten we echter goed wat dat betreft. Ik zie ons zeker met enkele pionnen de slotfase in kansrijke positie aanvatten. Of ik het zelf kan afmaken, weet ik niet. Vorig jaar had ik op dit moment met Omloop Het Nieuwsblad al een mooie koers binnen. Nu niet, maar ik heb zeker niet het gevoel dat ik minder goed ben dan toen.”

Van Vleuten: “Dit is een veel meer slopende koers dan Gent-Wevelgem. Ik geloof nooit dat Boels Doelmans hier met vijf de finale kan rijden. Trouwens, vorige week waren van hen ook enkel Armitstead en Van Dijk echt mee op de top van de Kemmel. De anderen zijn pas iets verderop weer aangesloten. Het zou dus best kunnen dat wij zondag numeriek niet eens in de minderheid zijn. Gracie Elvin is goed, Sarah Roy heeft zich al in conditie getoond en zelf heb ik al in elke wedstrijd van de World Tour de finale gereden.”

Cromwell: “De Ronde is veel meer een individuele koers in de finale. Wie hier sterk is, zit er op het einde normaal gezien bij. Dat was vorige week niet het geval. Toen zorgde de wind voor waaiervorming en breuken in het peloton, zelf zat ik jammer genoeg op de verkeerde plaats toen dat gebeurde.”

Mackaij: “Dit is sowieso een zwaardere koers met veel meer klimwerk. Meer dan in Gent-Wevelgem zullen hier echt gewoon de allersterkste vrouwen in de finale overblijven om voor de zege te strijden.”

Filip De Greef – Foto’s MVH

Armitstead pakt nu ook in Ronde van Vlaanderen de zege

Armitstead pakt nu ook in Ronde van Vlaanderen de zege

Emma Pooley opnieuw in de kleuren van Lotto Soudal Ladies