Johansson wint Emakumeen Bira, slotrit voor Guarnier

Emma Johansson heeft na twee ritoverwinningen ook de eindzege veroverd in de Spaanse rittenkoers Emakumeen Bira. In de slotrit, gewonnen door de Amerikaanse kampioene Megan Guarnier, hadden zij en haar ploeg de situatie constant onder controle.

De slotrit met start en aankomst in Portugalete was met 78,8 kilometer kort, maar wel gestoffeerd met pittig klimwerk. Toen een kopgroep van dertien met daarbij Anisha Vekemans en Malgorzata Jasinska in de regen 1:10 voorsprong nam, werd de Poolse even virtueel leider. Op de flanken van Las Munecas, zowat halverwege de wedstrijd, werd die situatie door Wiggle High5 echter snel rechtgezet.
De opeenvolging van klimmetjes zorgde er vervolgens voor dat een elitegroep van amper vijftien rensters de slotkilometers aansneed. De aanvalspogingen waren talrijk, maar niemand raakte weg en zo kwam het tot een sprint. Daarin was Guarnier duidelijk de snelste, voor Hanna Solovey en Ashleigh Moolman. Ondanks de bonificatieseconden was dat voor Guarnier niet voldoende om Johansson nog van eindwinst te houden. Anisha Vekemans mag de trui van de tussensprints mee naar huis nemen.

“Het was nog een lastige slotetappe”, zei Johansson achteraf. “Er waren de hellingen en er was de regen. De benen waren echter nog goed en zowel zaterdag als zondag kon ik rekenen op een heel sterke ploeg. Dat was ook nodig, want op zeker moment was er vandaag toch een omvangrijk groepje weg met enkele rensters die niet zo heel ver stonden in het klassement. We hebben hard moeten werken en veel aanvallen moeten pareren en zo hadden ik en Elisa (Longo Borghini) helemaal op het einde niets meer over om ook nog voor dagsucces te gaan. De eindzege was echter het belangrijkste. Best wel emotioneel trouwens, want precies bij de in deze regio actieve ploeg Bizkaia zette ik zo’n tien jaar geleden mijn eerste stappen als profrenster. Nu precies hier in mijn laatste seizoen in het geel staan doet me iets.”

Top 10 rit: 1. Megan Guarnier (USA/Boels Dolmans) 78,8 km/2u15:42 (gem. 34,488 km/u); 2. Hanna Solovey (Oek); 3. Ashleigh Moolman (ZAf); 4. Elisa Longo Borghini (Ita); 5. Emma Johansson (Zwe); 6. Malgorzata Jasinska (Pol); 7. Claudia Lichtenberg (Dui); 8. Carmen Small (USA); 9. Doris Schweizer (Zwi) 0:05; 10. Tetiana Riabchenko (Oek) 0:08.

Top 10 eindstand: 1. Emma Johansson (Zwe/Wiggle High5) 9u56:12; 2. Megan Guarnier (USA) 0:12; 3. Ashleigh Moolman (ZAf) 0:27; 4. Elisa Longo Borghini (Ita); 5. Carmen Small (USA) 0:28; 6. Hanna Solovey (Oek) 0:41; 7. Claudia Lichtenberg (Dui) 0:50; 8. Evelyn Stevens (USA) 0:54; 9. Malgorzata Jasinska (Pol) 0:58; 10. Doris Schweizer (Zwi) 1:07.

 

Bryony van Velzen solo naar winst in Haaltert

Bryony van Velzen solo naar winst in Haaltert

Giorgia Bronzini bezorgt Wiggle High5 derde succes op rij in Spanje