Emma Johansson leidt in Emakumeen Bira na nieuwe ritzege

Emma Johansson leidt in Emakumeen Bira na nieuwe ritzege

Emma Johansson heeft de smaak te pakken. Nadat ze donderdag al haar eerste zege van het seizoen had geboekt, was ze vrijdag ook in de tweede rit van de Spaanse rittenkoers Emakumeen Bira de beste. De Zweedse kampioene van Wiggle High5 is ook de nieuwe leidster.

Tussen Etxarri en Santuario de Urkiola stond vrijdag de langste etappe op het programma. Ondanks verscheidene aanvalspogingen was de Australische Louisa Lobigs de enige die een tijdlang solo voorop kon rijden. Toch kreeg ook zij nooit meer dan driekwart minuut voorsprong bij mekaar gefietst. Iets voor half koers werd ze weer gegrepen.
De Cota de Zubizabal op een tiental kilometer van de finish zorgde voor lichte afscheiding, maar het was toch vooral wachten op de slotklim naar Urkiola, goed voor 3,4 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 3,9 procent. Daar toonde Johansson haar uitstekende conditie door sneller te finishen dan Megan Guarnier en Elisa Longo Borghini. Claudia Lichtenberg bezorgde Lotto Soudal Ladies een plaats in de top tien. Anisha Vekemans was beste Belgische en reed als 46ste over de finishlijn, op 39 seconden van Johansson. Die nam ook de leiderstrui over van Carmen Small. In de stand heeft Johansson nu 20 seconden voorsprong op Guarnier.

Foto MVH

Top 10 rit: 1. Emma Johansson (Zwe/Wiggle High 5) 109,5 km/2u51:57 (gem. 36,639 km/u); 2. Megan Guarnier (USA) 0:01; 3. Elisa Longo Borghini (Ita) 0:04; 4. Ashleigh Moolman (ZAf) 0:05; 5. Hanna Solovey (Oek) 0:07; 6. Paulina Brzezna (Pol) 0:10; 7. Evelyn Stevens (USA) 0:13; 8. Claudia Lichtenberg (Dui) 0:15; 9. Pauliena Rooijakkers (Ned); 10. Eva Buurman (Ned).

Top 10 stand: 1. Emma Johansson (Zwe/Wiggle High 5) 4u54:25; 2. Megan Guarnier (USA) 0:20; 3. Elisa Longo Borghini (Ita) 0:24; 4. Ashleigh Moolman (ZAf) 0:26; 5. Carmen Small (USA) 0:29; 6. Evelyn Stevens (USA) 0:40; 7. Hanna Solovey (Oek) 0:42; 8. Edwige Pitel (Fra) 0:46; 9. Claudia Lichtenberg (Dui); 10. Malgorzata Jasinska (Pol) 0:55.

 

Derde keer Anna van der Breggen in Omloop van de IJsseldelta

Derde keer Anna van der Breggen in Omloop van de IJsseldelta

Emma Johansson boekt eerste zege van seizoen