Emma Johansson boekt eerste zege van seizoen

Emma Johansson (Wiggle High5) heeft haar eerste overwinning van het seizoen binnen. De Zweedse kampioene won in Spanje de eerste rit van de Emakumeen Bira. Carmen Small (Cervélo Bigla) werd tweede en nam de leiderstrui over van haar ploeggenote Lotta Lepistö, die woensdag de proloog won.

De rit met Eskoriatza als start- en aankomstplaats was slechts 76,6 kilometer lang, maar met de Alto de Untzilla en de Benta Fria was het wel eentje met een heel pittige finale. Het was Small die op de laatste van beide beklimmingen de beslissing inluidde met een aanval. Johansson, woensdag nog geplaagd door hevige buikpijn, was de enige die de demarrage van de Amerikaanse kon beantwoorden. De twee werkten uitstekend samen en in de lastige strook naar de finish toe rekende Johansson, anderhalve week geleden in de Ronde van Vlaanderen nog heel nipt geklopt door wereldkampioene Armitstead, vrij makkelijk af met Small. Veertien seconden later was Giorgia Bronzini, een ploeggenote van Johansson, de snelste van een eerste achtervolgende groep. Jessie Daams finishte als beste Belgische op plaats 37, op 2:34 van de winnares.

"Ik voel me al sinds de start van het seizoen goed, maar het bleef wachten tot ik eens de armen in de lucht kon gooien", verklaarde Johansson. "Toen ik met Carmen voorop raakte, wist ik dat zij vol zou doorrijden om de leiderstrui te nemen en dat ik bijgevolg een mooie kans op ritwinst had. Jammer dat ik woensdag door buikpijn mijn kansen niet kon verdedigen in de proloog. Toch sta ik nu derde in de stand en aangezien er zowel onderweg als aan de finish bonificatieseconden te verdienen zijn, is er nog veel mogelijk."

Top 10 rit: 1. Emma Johansson (Zwe/Wiggle High5) 76,6 km/1u58:15 (gem. 38,867 km/u); 2. Carmen Small (USA); 3. Giorgia Bronzini (Ita) 0:14; 4. Lotta Lepistö (Fin); 5. Amanda Spratt (Aus); 6. Katarzyne Pawlowska (Pol); 7. Ashleigh Moolman (ZAf); 8. Edwige Pitel (Fra); 9. Ane Santesteban (Spa); 10. Malgorzata Jasinska (Pol).

Top 10 stand: 1. Carmen Small (USA/Cervélo Bigla) 2u02:29; 2. Lotta Lepistö (Fin) 0:12; 3. Emma Johansson (Zwe) 0:14; 4. Ashleigh Moolman (ZAf) 0:22; 5. Katarzyna Pawlowska (Pol) 0:23; 6. Danielle King (GBr); 7. Megan Guarnier (USA) 0:24; 8. Elisa Longo Borghini (Ita) 0:25; 9. Evelyn Stevens (USA) 0:26; 10. Amanda Spratt (Aus) 0:29.

 

Emma Johansson leidt in Emakumeen Bira na nieuwe ritzege

Emma Johansson leidt in Emakumeen Bira na nieuwe ritzege

Provinciale tijdrittitels toegekend