Gemiste start kost Elke Vanhoof finaleplaats in Manchester

Gemiste start kost Elke Vanhoof finaleplaats in Manchester

Afgelopen weekend werkte Elke Vanhoof in Manchester de tweede manche van de Supercross World Cup af. Waar ze twee weken eerder in het Argentijnse Santiago del Estero nog haar allereerste WB-finale ooit bereikte, lukte dat in Groot-Brittannië net niet. In haar halve finale finishte Vanhoof als vijfde, één plaats te ver om zich te plaatsen voor de finale. Die werd net als in Argentinië gewonnen door de Australische Caroline Buchanan.

Vanhoof, die haar kansen op een finaleplaats verloren zag gaan door een gemiste start, zocht niet naar excuses. “Zeven andere snelle meiden naast mij aan het starthek, maar mijn grootste tegenstander op dat moment was ikzelf en ik heb die niet kunnen verslaan. Laat ons op zoek gaan naar de onbevreesde soldaat in mij”, liet ze weten op twitter en facebook.
Wij volgden de wedstrijden in Manchester via livestream en zagen inderdaad dat Vanhoof onderaan de startheuvel plots even inhield en vervolgens met grote achterstand als achtste en laatste verder moest. Nefast in een discipline waar alles op iets meer dan een halve minuut tijd moet gebeuren. Ze vocht nog sterk terug, maar meer dan de vijfde plaats zat er niet meer in.

Het zware blessureleed van de voorbije maanden speelt Vanhoof blijkbaar nog wat parten. De angst voor een nieuwe blessure bij een eventuele val zit er nog in. Niet onbegrijpelijk, want een BMX-race blijkt heel intens en zeker in de eindfase van een tornooi wordt met veel zin voor risico gestreden. Dat bleek zondagavond ook in de finale. Onder meer regerend wereldkampioene Stefany Hernandez uit Venezuela en de Colombiaanse olympische kampioene van Londen 2012 Mariana Pajon sloegen daarin zwaar tegen de grond.

Problematisch hoeft die onzekerheid nog niet te zijn voor Vanhoof. Manchester was per slot van rekening nog maar haar tweede wedstrijd sinds haar terugkeer. Zich één keer echt smijten in het gewoel kan al voldoende zijn om de angst voor nieuw blessureleed definitief van zich af te gooien. De hoofddoelen van het seizoen liggen ook nog wat verderop, met het WK eind mei, het EK begin juli en uiteraard de Olympische Spelen medio augustus.
Ook in de World Cup zelf kan Vanhoof nog altijd een mooie ereplaats nastreven. In Manchester werd ze als negende geklasseerd, voldoende om achtste te blijven in de stand. De volgende manche wordt op 7 en 8 mei afgewerkt in het Nederlandse Papendal bij Arnhem.

 

Provinciale tijdrittitels toegekend

Ellen van Dijk wint Energiewacht Tour

Ellen van Dijk wint Energiewacht Tour