Ellen van Dijk wint Energiewacht Tour

Ellen van Dijk wint Energiewacht Tour

Ellen van Dijk heeft net als in 2013 de vijfdaagse Energiewacht Tour (2.2) gewonnen. De 29-jarige Nederlandse van Boels Dolmans, die na een in de Omloop Het Nieuwsblad opgelopen ribbreuk pas twee weken geleden in Gent-Wevelgem terugkeerde op het hoogste niveau, legde de basis voor haar eindzege in de tijdrit op zaterdag. Die won ze met ruim verschil. De slotrit op het Duitse eiland Borkum werd gewonnen door Kirsten Wild.

Chantal Blaak, winnares van de tweede rit en enkele dagen leidster, ondervond blijkbaar heel wat last als gevolg van haar val zaterdag en gaf er al snel de brui aan. Vooral Lisa Brennauer, derde in de stand op 52 seconden en winnares in 2015, deed nog verwoede pogingen om Van Dijk te bestoken. De Duitse pakte driemaal drie bonificatieseconden in de tussensprints en probeerde in de finale ook meermaals om weg te raken, maar dat lukte niet.

Zo werd het net als zaterdagmiddag een massasprint. Kirsten Wild (Hitec Products) pakte haar tweede zege in evenveel dagen. Brennauer sprintte ondanks haar vele inspanningen onderweg nog naar de tweede plaats, Christine Majerus werd derde. Kaat Van der Meulen, de 20-jarige sprintster van Lensworld-Zannata-Etixx, finishte knap als zevende. De ploeg van Heidi Van de Vijver zette met de Italiaanse Maria Giulia Confalonieri op vier nog een tweede renster in de top tien. Ook Lares-Waowdeals versierde twee toptienplaatsen, met Monique van de Ree op zes en Kelly Markus op acht.

Foto MVH

Top 10 rit: 1. Kirsten Wild (Ned/Hitec Products) 117,9 km/3u01:03; 2. Lisa Brennauer (Dui); 3. Christine Majerus (Lux); 4. Maria Giulia Confalonieri (Ita); 5. Lucinda Brand (Ned); 6. Monique van de Ree (Ned); 7. Kaat Van der Meulen; 8. Kelly Markus (Ned); 9. Ellen van Dijk (Ned); 10. Amy Pieters.

Top 10 eindstand: 1. Ellen van Dijk (Ned/Boels Dolmans) 11u45:23; 2. Annemiek van Vleuten (Ned) 0:36; 3. Lisa Brennauer (Dui) 0:37; 4. Elena Cecchini (Ita) 1:19; 5. Amy Pieters (Ned) 1:34; 6. Lucinda Brand (Ned) 1:38; 7. Gracie Elvin (Aus); 8. Roxane Knetemann (Ned) 1:42; 9. Floortje Mackaij (Ned) 2:06; 10. Romy Kasper (Dui) 2:30.

Gemiste start kost Elke Vanhoof finaleplaats in Manchester

Gemiste start kost Elke Vanhoof finaleplaats in Manchester

Ellen van Dijk grijpt de macht in Energiewacht Tour