Jolien D'hoore zesde in WK omnium

Jolien D'hoore zesde in WK omnium

Op het WK piste in Londen is Jolien D’hoore zesde geworden in het omnium. Daarmee deed ze twee plaatsen minder goed dan op de vorige twee WK’s. De Britse thuisrijdster Laura Trott, op dezelfde piste in 2012 olympisch kampioene geworden, veroverde de wereldtitel. Het zilver ging naar de Française Laurie Berthon, het brons naar de Amerikaanse Sarah Hammer.

De medaillekansen van D’hoore raakten grotendeels gehypothekeerd in de afvallingskoers op zaterdag. Daarin reed ze aanvankelijk constant attent vooraan, maar een tactisch foutje deed haar op zeker moment onderaan in de baan belanden waardoor ze kansloos werd geëlimineerd. De achtste plaats leverde D’hoore slechts 28 punten op, terwijl al haar concurrentes voor een medaille beter deden.
Op de tweede wedstrijddag startte D’hoore uitstekend met een vierde tijd op de 500 meter en een zevende op de baanronde, maar zelfs daarmee bleef een medaille behalen moeilijk. Laura Trott leidde bij de start van de puntenkoers met 184 punten, voor Laurie Berthon (172), Sarah Hammer (166), Annette Edmondson (152) en D’hoore (150). Met die verschillen was het duidelijk dat D’hoore wellicht een winstronde en de bijbehorende 20 bonuspunten nodig had om nog mee te spelen voor eremetaal. Ze probeerde het ook op die manier, maar de top drie liet niet toe dat D’hoore zich alsnog kwam mengen in de strijd om de medailles.
Met enkel de slotsprint te gaan, was een nieuwe vierde plaats dan ook het hoogst haalbare. D’hoore, Edmondson en Allison Beveridge, die onderweg wel een winstronde had kunnen nemen, hadden elk 157 punten achter de naam. De moegestreden D’hoore pakte geen punten meer, haar twee concurrentes wel.
D’hoore erkende zelf dat ze in de afvallingskoers een domme fout had gemaakt en dat het in de afsluitende puntenkoers erop of eronder zou worden. Met tien punten meer aan de start van het slotnummer – daarvoor had ze in die afvallingskoers bijvoorbeeld derde moeten worden – had ze tactisch in elk geval meer mogelijkheden gehad. De kloof met leidster Trott zou dan nog zo goed als onoverbrugbaar zijn geweest zonder winstronde, maar Berthon en zeker Hammer had ze het mits enkele goede sprints nog knap lastig kunnen maken. Een gemiste kans dus. Over enkele maanden volgt er in Rio een nieuwe.

Foto MVH

 

Sofie De Vuyst: "Ik reed Strade Bianche met geblokkeerd bekken"

Sofie De Vuyst: "Ik reed Strade Bianche met geblokkeerd bekken"

Jessie Daams uit koers gezet en even haar fiets kwijt