Lizzie Armitstead wint nu ook Strade Bianche: “Mooier bestaat niet”

Lizzie Armitstead wint nu ook Strade Bianche: “Mooier bestaat niet”

Er staat momenteel geen maat op Lizzie Armitstead. De Britse wereldkampioene reed tot hiertoe enkel de Omloop Het Nieuwsblad en de Strade Bianche, maar won beide wedstrijden op een magistrale wijze. Vorige week rondde ze op weg naar Gent een knappe solo af, in de Italiaanse opener van de Women’s World Tour fietste ze op de steile slotkilometer in de straten van Siena haar medevluchters Katarzyna Niewiadoma en Emma Johansson uit het wiel.

Het was vroeg dag voor de vrouwelijke wereldtop. Om stipt twintig over negen werd de start gegeven van de Strade Bianche, de opener van de nieuwe Women’s World Tour. De favorieten lieten niet snel in hun kaarten kijken en reden een anonieme eerste koershelft. Nikki Harris was de eerste die een min of meer noemenswaardige vlucht lanceerde. De Britse voelde zich als veldrijdster in haar sas op de witte grindstroken, maar kon niet verhinderen dat eerst Lucinda Brand en nadien ook een elitegroepje met alle favorieten kon aansluiten. De beslissing viel in de vijfde van zeven grindstroken. Wereldkampioene Lizzie Armitstead, de Zweedse kampioene Emma Johansson en de Europese beloftenkampioene Katarzyna Niewiadoma bundelden de krachten. In een goede verstandhouding dikte de voorsprong van het leidende trio snel aan. Het kwam echter niet tot een spurt, want in de slotklim naar de Piazza del Campo sloeg Armitstead toe. Met enkele krachtige pedaalstoten liet ze de Poolse en Zweedse ter plaatse.

“Dit is een fantastisch begin van het jaar. Met de Omloop Het Nieuwsblad won ik vorige week mijn eerste wedstrijd van het seizoen. Dat vond ik al heel speciaal, maar nu win ik ook mijn tweede koers, dan nog de opener van de Women's World Tour. Mooier bestaat niet”, aldus een gelukkige Lizzie Armitstead, die na afloop de eerste leiderstrui van de Women's World Tour om de lenden mocht trekken.

Emma Johansson: “Het was alsof ik tegen een muur aanreed”

Emma Johansson speelde net als in Le Samyn ook in de Strade Bianche een rol van betekenis. Woensdag eindigde ze tweede, nu diende ze genoegen te nemen met de derde plaats. “Ik voelde me vandaag opnieuw vrij goed, maar op het einde voelde ik toch dat ik nog enkele procentjes tekort kom. Toen Armitstead in de slotkilometer versnelde, ging ik in het rood. Het was net of ik tegen een muur aanreed. Het feit dat ik lange tijd voor de zege kon meespelen, stelt me gerust over mijn conditie. Een zege kan niet lang meer uitblijven.”

Anisha Vekemans: “Ik moet meer durf aan de dag leggen”

Zes Belgen stonden aan de start van de Strade Bianche, maar enkel Anisha Vekemans bereikte de finish op de Piazza del Campo, weliswaar met een achterstand van meer dan veertien minuten op laureate Lizzie Armitstead. Goed voor een 54ste plaats, maar dat zorgde niet voor ontgoochelde trekjes bij de renster uit Balen. “Ik had vandaag goede benen, maar toen Jessie Daams lek reed, moest ik wachten om haar bij te staan. Nadien heb ik ook veel werk verricht voor Claudia Lichtenberg Haussler. De ploeg heeft het vandaag zeker niet slecht gedaan, maar het koersen op deze grindwegen was voor mij iets te technisch. Anderzijds is het een ervaring die ze me niet meer kunnen afnemen. Deze wedstrijd is zeker voor herhaling vatbaar. Maar dan moet ik wel iets meer durf aan de dag leggen", vertelde de renster van Lotto Soudal Ladies na afloop.

Geert Stevens - Foto MVH

Top 10: 1. Elizabeth Armitstead (GBr/Boels-Dolmans) 121 km/3u30:13; 2. Katarzyna Niewiadoma (Pol) 0:03; 3. Emma Johansson (Zwe) 0:13; 4. Elisa Longo Borghini (Ita) 1:04; 5. Anna van der Breggen (Ned) 1:07; 6. Megan Guarnier (USA); 7. Annemiek van Vleuten (Ned) 1:13; 8. Claudia Lichtenberg (Dui) 1:17; 9. Lauren Kitchen (USA) 1:21; 10. Leah Kirchmann (Can).

Jessie Daams uit koers gezet en even haar fiets kwijt

Emma Johansson: "We panikeren nog niet"

Emma Johansson: "We panikeren nog niet"