Marianne Vos wint Pajot Hills Classic: "Ik heb mezelf verrast"

Marianne Vos wint Pajot Hills Classic: "Ik heb mezelf verrast"

Het was lange tijd stil rond Marianne Vos, nadat ze het vorige seizoen de mist had zien ingaan door een opeenvolging van enkele blessures terwijl er ook een vorm van oververmoeidheid de kop opstak. Haar terugkeer in het peloton duurde langer dan voorzien, maar in Gooik voerde ze aan het slot van de eerste editie van de Pajot Hills Classic een sterk nummertje op.

Dat laat het beste vermoeden voor de onmiddellijke toekomst. De meervoudige wereldkampioene rekende in de spurt van een omvangrijke kopgroep af met Megan Guarnier en Lotta Lepistö. Jolien D’hoore finishte als vijfde, Sofie De Vuyst werd negende. Het was de tweede zege voor Marianne Vos nadat ze anderhalve week geleden ook al een criterium won in het Nederlandse Oud-Vossemeer.

De Amerikaanse Alison Tetrick waagde zich in de eerste koershelft aan een kort avontuurtje, maar de grote schifting werd niet helemaal onverwacht doorgevoerd bij de beklimmingen van de Muur en de Bosberg. Een veertigkoppige groep vormde de voorwacht. Op vijftien kilometer van de streep demarreerde Katarzyna Niewiadoma. De Poolse van Rabo Liv kreeg echter snel het gezelschap van haar ploeggenote Anna van der Breggen, het duo Ellen van Dijk en Megan Guarnier van Boels Dolmans en Elisa Longo Borghini, die de kleuren van Wiggle High5 vertegenwoordigde. Een elitegroepje dat het echter niet kon volhouden tot op de streep. Op zowat vijf kilometer van de finish voltrok zich een algemene hergroepering.

“Op de laatste kasseistrook trok ik even door en ik had echt wel een goed gevoel”, begon Vos haar relaas van de slotfase. “Ik bleef voorin en zette de spurt van ver in. Ik keek om en zag dat ik een kloofje had geslagen. Ik ging dan maar voluit door, met een onverhoopte zege tot leuk gevolg. Eerlijk, ik had nooit gedacht dat ik hier vandaag zou kunnen winnen. Ik heb mezelf verrast. Dat geeft uiteraard vertrouwen voor de komende weken. Ik zal mijn planning wel trouw blijven. Voorlopig blijf ik weg van de wedstrijden uit de Women’s World Tour. Dus ook geen Ronde van Vlaanderen voor mij. In de plaats wil ik stevig blijven doortrainen en ook enkele wedstrijden meepikken, dit allemaal met het oog op de Spelen in Rio. Want dat blijft sowieso mijn belangrijkste focus van het seizoen”, besloot Vos, die in Gooik won voor de deur van haar Belgische supportersclub.

Geert Stevens - Foto's Paul Hinninck

Top 10: 1. Marianne Vos (Ned/Rabo Liv) 122 km/3u08:14 (gem. 38,89 km/u); 2. Megan Guarnier (USA); 3. Lotta Lepistö (Fin); 4. Pauline Ferrand Prevot (Fra); 5. Jolien D'hoore; 6. Lauren Kitchen (Aus); 7. Maria Giulia Confalonieri (Ita); 8. Ashleigh Moolman-Pasio (ZAf); 9. Sofie De Vuyst; 10. Camilla Möllebro Pedersen (Den).

Emma Pooley opnieuw in de kleuren van Lotto Soudal Ladies

Maud Kaptheijns vanaf 1 mei ploeggenote van Sanne Cant