Chantal Blaak solo naar winst in Gent-Wevelgem

Chantal Blaak solo naar winst in Gent-Wevelgem

Vier op vier voor Boels Dolmans in de eerste Women’s World Tour. Na de zeges van Lizzie Armitstead in de Strade Bianche en de Trofeo Alfredo Binda pakte nu ook Chantal Blaak haar tweede overwinning. Na de Ronde van Drenthe won ze nu na een solo van vijftien kilometer Gent-Wevelgem. Ze lost Armitstead ook af als leidster in de World Tour.

“Ongelooflijk hoe het momenteel draait in ons team en ook voor mij persoonlijk”, zei de 26-jarige Blaak. “Ook vandaag probeerden we snel de koers te maken en als je dan na de grote schifting kan vaststellen dat je met de voltallige ploeg in de kopgroep van 28 zit, is dat gewoon fantastisch voor het vertrouwen in een goede afloop. Dan is het vooral kwestie van beginnen spelen. Na de heuvelzone probeerden we meermaals om de kopgroep verder uit te dunnen, maar toen ik dan op vijftien kilometer van de finish plots helemaal alleen kwam te zitten, twijfelde ik toch heel even of het niet nog te ver was. De kloof bleef echter groeien en dan moet je niet meer twijfelen.”
“Dat ik ook leidster word in de World Tour, is een mooie bonus. Die leiderstrui wil ik volgende week in de Ronde van Vlaanderen, voor mij toch wel de mooiste koers die er is, zeker tonen. Ik wil echter niet het absolute kopmanschap opeisen. Zoals de voorbije wedstrijden willen we gewoon ook de Ronde als team winnen. Een onderlinge strijd binnen onze ploeg zal er niet komen.”

Numeriek overwicht

Het eerste uur bleef de wedstrijd gesloten, op weg naar de eerste beklimming van de Kemmelberg viel het peloton door waaiervorming dan toch uiteen in meerdere stukken. Na Kemmel- en Monteberg hielden we helemaal vooraan 28 rensters over. Toen Ann-Sophie Duyck al snel moest afhaken als gevolg van een lekke band, bleef er met Belgisch kampioene Jolien D’hoore nog slechts één landgenote over. Maar vooral opvallend, Boels-Dolmans had alle zes gestarte rensters in die voorwacht.
De tweede passage over de Monteberg zorgde voor een verdere schifting. D’hoore was een van de rensters die moest afhaken. Met uiteindelijk een achttiende plaats pakte ze nog net zes punten in de World Tour. “Ik kwam gewoon tekort en dat is toch wel een serieuze ontgoocheling”, zei D’hoore. “Door de stevige wind was het wel een zware wedstrijd, maar die omstandigheden zijn voor iedereen gelijk. Ik heb met het oog op de Ronde nog een week tijd om die extra procentjes beter te worden die nodig zijn om echt een hoofdrol te kunnen spelen. Als ploeg waren we vandaag zeker niet slecht, maar Boels Dolmans steekt er momenteel nog altijd wat bovenuit. Ik blijf er echter in geloven dat we ze binnenkort ook eens kunnen verslaan.”

Na die laatste schifting bleven ze vooraan nog met zeventien over: Armitstead, Blaak, Ellen van Dijk, Megan Guarnier en Romy Kasper voor Boels-Dolmans, Leah Kirchmann (Liv-Plantur), Lucinda Brand (Rabo Liv), Emma Johansson, Elisa Longo Borghini en Amy Pieters (Wiggle High5), Annemiek van Vleuten en Sarah Roy (Orica-AIS), Jolanda Neff (Servetto-Footon), Lisa Brennauer en Elena Cecchini (Canyon SRAM), Olga Zabelinskaya (Bepink) en Carmen Small (Cervelo-Bigla).

Armitstead probeerde enkele keren aan de boom te schudden, maar uiteindelijk was het dus Blaak die een kloof kon slaan. Die werd in de resterende vijftien kilometer alleen maar groter. De rest van de vroegere kopgroep viel nog uiteen in twee stukken, aan de finish had Blaak bijna anderhalve minuut voorsprong. De Duitse Brennauer toonde zich sneller dan Brand en Pieters en pakte zo de dichtste ereplaats.

“Ik ben heel blij met mijn vormpeil en het resultaat”, stelde Brennauer. “Als je in een al bij al selecte kopgroep zes rensters van één ploeg ziet zitten, weet je dat winnen niet evident zal worden. Op dat moment mag je echter niet berusten, maar moet je snel een eigen strategie bepalen en ook al eens durven gokken. Vandaag speelde Boels Dolmans het numerieke overwicht heel goed uit, dus meer dan die tweede plaats zat er niet in. Op naar de Ronde van Vlaanderen nu. Met mijn huidige conditie zou ik ook daar een hoofdrol moeten kunnen vertolken.”

Filip De Greef – Foto's MVH

Top 10: 1. Chantal Blaak (Ned/Boels Dolmans) 115 km/2u56; 2. Lisa Brennauer (Dui) 1:24; 3. Lucinda Brand (Ned); 4. Amy Pieters (Ned); 5. Carmen Small (USA); 6. Annemiek van Vleuten (Ned); 7. Leah Kirchmann (Can); 8. Ellen van Dijk (Ned); 9. Emma Johansson (Zwe) 1:27; 10. Romy Kasper (Dui) 1:32.

 

Maud Kaptheijns vanaf 1 mei ploeggenote van Sanne Cant

Elke Vanhoof bij wederoptreden meteen in finale World Cup

Elke Vanhoof bij wederoptreden meteen in finale World Cup