Amy Pieters derde keer op rij de beste in Waregem

Amy Pieters derde keer op rij de beste in Waregem

Amy Pieters heeft voor de derde opeenvolgende keer Dwars door Vlaanderen in Waregem gewonnen. De Nederlandse van Wiggle High5 versloeg in een massaspurt ploeggenote en Belgisch kampioene Jolien D’hoore en Eileen Roe van Lares-Waowdeals.

Volgend jaar moet Dwars door Vlaanderen een wedstrijd op de UCI-kalender worden, nu was er al een promotie van individuele wedstrijd naar interclub op de nationale kalender. Hoewel teams als Parkhotel Valkenburg, uit respect voor de slachtoffers van de terreuraanslagen in Brussel, en Hitec Products, wegens moeilijkheden om tijdig in België te geraken, in laatste instantie afhaakten, kwam er met onder meer de vier Belgische UCI-teams en Wiggle High5 toch nog behoorlijk wat kwaliteit aan de start.

In een snel eerste wedstrijduur kwam er nauwelijks afscheiding, na een val moesten met Robin Driehuijs en Elise Andreassen twee rensters worden overgebracht naar het ziekenhuis. Pas bij de beklimming van de Oude Kwaremont, na 56 van de 101 kilometer, viel het peloton uiteen in verscheidene stukken. Helemaal vooraan waren ze na de snel volgende Paterberg nog met elf: Pieters, Amy Roberts, Lotte Kopecky, Sofie De Vuyst, Jessie Daams, Annelies Dom, Floortje Mackaij, Camilla Möllebro, Marie Vilmann, Cecilie Uttrup Ludwig en Vita Heine.

Gammele samenwerking

Toen deze kopgroep een minuut voorsprong nam, leek de beslissing gevallen, maar gaandeweg verdween de goede samenwerking en werd het toch weer spannend. Danielle King en Nina Kessler maakten de sprong. De nu dertien leidsters begonnen aan de plaatselijke ronde van elf kilometer met 35 seconden voorsprong op een eerste achtervolgende groep, waar vooral het vooraan afwezige Topsport Vlaanderen-Etixx-Guill d’Or aan de bak moest. Met succes want op twee kilometer van de finish werden de dertien gegrepen. Pieters bezorgde Wiggle High5 vervolgens de eerste ‘Vlaamse’ zege van het seizoen.

“Hopelijk is hiermee het ijs gebroken”, zei de drievoudige winnares Pieters. “De hele ploeg was wel al heel het seizoen goed, maar op uitzondering van de ritzege van Chloe Hosking in de Ronde van Qatar zat er in de grote wedstrijden nog geen winst in. Vaak hangt het af van details, maar vandaag hebben we vooral een heel gave prestatie als ploeg geleverd. In de kopgroep zaten we eerst met twee en even later met drie, in het eerste peloton hadden we dan nog Jolien. Wij wilden vooraan wel doorrijden, maar dat was duidelijk niet bij iedereen het geval, zodat ook wij niet aan honderd procent hebben gekoerst. Dat verklaart de vele schommelingen in onze voorsprong en het feit dat het uiteindelijk toch tot een hergroepering kwam. Maar ik voelde me goed en had nog voldoende over om de sprint aan te gaan.”

D’hoore tweede ondanks kettingproblemen

Opvallende vaststelling toen in de heuvelzone de kopgroep van elf tot stand kwam: de Belgische nummer één Jolien D’hoore was niet mee. “Op de Kwaremont nam Amy de leiding en ik ging vlot mee in haar wiel, maar toen ik aan het Kwaremontplein wilde schakelen, blokkeerde mijn ketting”, verklaarde D’hoore. “Ik heb daar toch een tijdje stilgestaan en het hele peloton zien passeren. Ik dacht eerlijk gezegd dat mijn koers voorbij was. Uiteindelijk liep het toch nog samen en kon ik sprinten voor winst. Amy nam de kop en toen ik zag dat ze zou standhouden, heb ik niet echt meer aangedrongen om zelf te winnen. Ik ben vooral blij met de dubbel en het feit dat ik weer met een goed gevoel heb kunnen koersen. Het was nog maar mijn tweede wegwedstrijd. De Ronde van Drenthe viel tegen, nu weet ik dat ik klaar ben voor Gent-Wevelgem en de Ronde van Vlaanderen.”

Filip De Greef – Foto's MVH

Top 10: 1. Amy Pieters (Ned/Wiggle High5) 101 km/2u39:35 (gem. 37,974 km/u); 2. Jolien D'hoore; 3. Eileen Roe (GBr); 4. Floortje Mackaij (Ned); 5. Anouk Rijff (Ned); 6. Annelies Dom; 7. Kimberley Wells (Aus); 8. Lotte Kopecky; 9. Kelly Druyts; 10. Camilla Möllebro (Den).

 

Kimberley Wells bekroont Australische dominantie in Dottignies

Kimberley Wells bekroont Australische dominantie in Dottignies

Giro Rosa ideale voorbereiding voor Spelen in Rio