Armitstead opnieuw de beste in Trofeo Alfredo Binda

Armitstead opnieuw de beste in Trofeo Alfredo Binda

Elizabeth Armitstead heeft net als vorig jaar de Trofeo Alfredo Binda, derde wedstrijd in het kader van de Women’s World Tour, gewonnen. De wereldkampioene had aan de finish enkele seconden voorsprong op haar ploeggenote Megan Guarnier, Jolanda Neff werd derde. Meteen drie op drie ook voor Boels Dolmans in de allereerste WWT. Armitstead won zelf al de Strade Bianche, Chantal Blaak was de beste in de Ronde van Drenthe. Armitstead neemt ook opnieuw de leiding in de Women’s World Tour.

In haar eerste wedstrijd van het seizoen liet Ann-Sophie Duyck (Topsport Vlaanderen-Etixx-Guill d’Or) zich opmerken door na zo’n veertig kilometer in de aanval te gaan met de Amerikaanse Carmen Small. Ze reden iets meer dan een minuut weg van het peloton, maar toen Duyck de Amerikaanse moest laten rijden, kwam de grote groep snel terug. Kort na de hergroepering werd het peloton opgeschrikt door een val waarbij onder meer Anna van der Breggen, Thalita de Jong, Guarnier en Shelley Olds betrokken waren. De meeste rensters konden hun plaats in het peloton echter snel weer innemen.

Van der Breggen en Guarnier waren ook mee toen tijdens de voorlaatste beklimming van Orino de beslissende vlucht tot stand kwam. Ze hadden het gezelschap van Armitstead, Emma Johansson, Katarzyna Niewiadoma, Alena Amialiusik, Annemiek van Vleuten en Neff. Deze acht namen snel een halve minuut voorsprong. Bij het aanvatten van de slotronde, op iets minder dan twintig kilometer van de finish, was dat verschil al opgelopen tot 1:05.

Neff kan mooie bonus niet vasthouden

Even later demarreerde Neff, vooral bekend van het mountainbiken. De Zwitserse kampioene slaagde er in de beklimming naar Orino in om veertig seconden weg te rijden van haar vroegere gezellen. Die mooie bonus volstond echter niet, want in de slotkilometers kwamen de achtervolgers weer snel dichterbij en Armitstead reed na een versnelling alleen tot bij Neff. De wereldkampioene zette de sprint van ver in en Neff had geen antwoord meer in huis. De Zwitserse werd in de slotmeters zelfs nog gepasseerd door Guarnier en kon maar nipt de derde plaats veiligstellen.

Twee Belgische dames finishten in de eerste achtervolgende groep op 1:06 van de winnares. Sofie De Vuyst (Lotto Soudal Ladies) werd achttiende en pakte daarmee de eerste zes Belgische punten in de Women's World Tour. Haar ploeggenote Jessie Daams werd als 26ste afgevlagd.

Drie op vier voor Armitstead

Het seizoen kon voor Armitstead nauwelijks beter beginnen. Ze reed zondag haar vierde wedstrijd en pakte na de Omloop Het Nieuwsblad en de Strade Bianche al haar derde overwinning. Enkel in de Ronde van Drenthe noopte een aanval van migraine haar tot opgeven.
“Vandaag wilden we eigenlijk de kaart van Megan Guarnier trekken”, verklaarde de wereldkampioene. “In de ontsnapping had ik al wat extra werk verricht om de vlucht te laten slagen en dat liet zich voelen tijdens de laatste beklimming naar Orino. Ik moest passen bij een tempoversnelling van de meisjes van Rabo Liv, maar ik bleef hen wel in het vizier houden. Ik bleef vechten en net op de top kon ik opnieuw aansluiten. Ik besliste om meteen door te gaan, nog altijd met het oog op mogelijke winst voor Megan. Blijkbaar verraste ik iedereen met die aanval, want ik had meteen een mooie kloof. Vervolgens naderde ik ook op Neff en met zo’n drie kilometer te gaan kwam ik bij haar. Bij het inzetten van mijn sprint kon ze niet meer reageren.”

Filip De Greef - Foto MVH

Top 10: 1. Elizabeth Armitstead (GBr/Boels Dolmans) 123,3 km/3u11:10; 2. Megan Guarnier (USA) 0:01; 3. Jolanda Neff (Zwi) 0:04; 4. Emma Johansson (Zwe); 5. Alena Amialiusik (WRu); 6. Anna van der Breggen (Ned); 7. Katarzyna Niewiadoma (Pol) 0:11; 8. Annemiek van Vleuten (Ned) 0:39; 9. Lauren Kitchen (Aus) 1:06; 10. Giorgia Bronzini (Ita).

 

Trixi Worrack geopereerd aan nier na val in Trofeo Binda

Lotte Kopecky de snelste in Zwevezele

Lotte Kopecky de snelste in Zwevezele