Chantal Blaak wint opnieuw Le Samyn: "Ik voelde me zegezeker"

Chantal Blaak wint opnieuw Le Samyn: "Ik voelde me zegezeker"

Chantal Blaak heeft de conditie vroeg op het seizoen helemaal te pakken. Zaterdag eindigde ze in de Omloop Het Nieuwsblad nog tweede achter haar ploeggenote en wereldkampioene Lizzie Armitstead, nu schreef ze met verve voor het tweede opeenvolgende jaar Le Samyn op haar naam. In een spurt met twee toonde de renster van Boels-Dolmans zich in deze tweede manche van de Lotto Cycling Cup sneller dan Emma Johansson. Amy Pieters won nadien de spurt voor de derde plaats, Kelly Druyts was als achtste andermaal beste Belgische.
 
De rensters hadden de benen nog maar net warmgedraaid of een omvangrijke kopgroep van 25 rensters scheurde zich af. Het bleek naderhand meteen de beslissende vlucht. Pas in de laatste tien kilometer viel er opnieuw enig animo te bespeuren. Niki Harris, Emma Johansson en Floortje Mackaij deelden een eerste prik uit, maar bleven niet voorop. Ook een poging van Christine Majerus werd in de kiem gesmoord. Menens werd het pas toen Chantal Blaak en Emma Johansson op vier kilometer van de streep de krachten bundelden. Johansson nam kordaat over en probeerde Blaak uit de wielen te rijden, maar de Nederlandse beet zich vast in het spoor van Johansson en nam nadien ook gevat over. “Ik had er alle belang bij dat we met ons twee voorop zouden blijven, want in de spurt wist ik me bij voorbaat sneller dan Emma. En dat is ook gebleken. Met een tweede plaats in de Omloop Het Nieuwsblad en de zege in Le Samyn kan de start van mijn voorjaar alvast niet meer stuk. De Strade Bianche laat ik zaterdag aan mij voorbijgaan”, vertelde Chantal Blaak.


Emma Johansson mocht na haar tweede plaats wel de leiderstrui aantrekken van de Lotto Cycling Cup, maar had toch liever zelf gewonnen. “Ik voelde me goed op de klimmetjes, maar kon het in de sprint niet redden tegen Chantal. Dit is geen oneer. Het is voor mezelf belangrijk om weten dat ik dicht tegen mijn top aanleun. Ik hoop zaterdag een hoofdrol te kunnen vertolken in de Strade Bianche, maar binnen onze ploeg geldt dit evenzeer voor Elisa Longo Borghini. De eerste Belgische zege blijft vooralsnog uit voor onze ploeg, maar het seizoen duurt nog lang. We panikeren nog niet”, liet de Zweedse kampioene optekenen.
In de nevenklassementen leiden Emma Johansson (bergprijs), Annelies Dom (tussenspurten) en Floortje Mackaij (jongeren).

Geert Stevens – Foto’s MVH

Top 10: 1. Chantal Blaak (Ned/Boels Dolmans) 112 km/3u03:36; 2. Emma Johansson (Zwe); 3. Amy Pieters (Ned) 0:14; 4. Floortje Mackaij (Ned); 5. Demi de Jong (Ned); 6. Nikki Harris (GBr); 7. Christine Majerus (Lux) 0:18; 8. Kelly Druyts 0:41; 9. Lauren Kitchen (Aus) 0:48; 10. Roxane Fournier (Fra).

Lotte Kopecky negende in WK achtervolging

Lotte Kopecky negende in WK achtervolging

Wereldtop tekent present in Gent-Wevelgem