Marta Bastianelli snelste in Omloop van het Hageland

Marta Bastianelli snelste in Omloop van het Hageland

De Omloop van het Hageland, die voor de eerste keer werd verreden daags na de Omloop Het Nieuwsblad en ook gold als de eerste manche van de Lotto Cycling Cup, werd gewonnen door de Italiaanse ex-wereldkampioene Marta Bastianelli. De 28-jarige renster van Alé Cipollini versloeg in een spurt van een omvangrijke kopgroep de Canadese Leah Kirchmann en de Finse kampioene Lotta Lepistö.

Gracie Elvin en Anouska Koster tekenden voor de vlucht van de dag en liepen meer dan één minuut uit, maar de strakke wind verhinderde dat het duo voorop kon blijven. In de finale waagde de Noorse Vita Heine haar kans en ook Megan Guarnier en een bedrijvige Annemiek van Vleuten deden in de voorlaatste ronde een poging om aan de aandacht van de groep te ontsnappen. In de finale voerde Elisa Longo Borghini het tempo gevoelig op, maar ze slaagde er niet in om de eerste groep uit elkaar te ranselen. Er werd finaal dan ook door een omvangrijke groep gespurt voor de prijzen. De Italiaanse Marta Bastianelli won verrassend het pleit, want de wereldkampioene van 2007 wordt niet meteen tot de snelste rensters van het pak gerekend.
“Maar mijn ploeggenoten hebben vandaag fantastisch werk geleverd en ik heb kunnen winnen zoals Mario Cipollini het me zo vaak voordeed. Dit is een zege om in te kaderen, want winnen op Vlaamse wegen is niet zo evident. Het seizoen kon echt niet beter beginnen”, lachte de Italiaanse haar tanden bloot.
Kelly Druyts was met een elfde plaats net als zaterdag in de Omloop Het Nieuwsblad de beste Belgische. Bastianelli is meteen ook de eerste leidster in de Lotto Cycling Cup. De nevenklassementen worden aangevoerd door Emma Johansson (bergprijs), Anouska Koster (knelpunten) en Jip van den Bos (jongeren).

Geert Stevens – Foto MVH

Top 10: 1. Marta Bastianelli (Ita/Alé Cipollini); 2. Leah Kirchmann (Can); 3. Lotta Lepistö (Fin); 4. Shelley Olds (USA); 5. Lucinda Brand (Ned); 6. Annemiek van Vleuten (Ned); 7. Sarah Roy (Aus); 8. Jip van den Bos (Ned); 9. Romy Kasper (Dui); 10. Tiffany Cromwell (Aus).

Armitstead voorbij D'hoore naar plaats twee UCI-ranking

Armitstead voorbij D'hoore naar plaats twee UCI-ranking

Githa Michiels derde in Cyprus Sunshine Cup