Armitstead wint als eerste wereldkampioene Omloop Het Nieuwsblad

Armitstead wint als eerste wereldkampioene Omloop Het Nieuwsblad

De regerende wereldkampioene Elizabeth Armitstead heeft als eerste regerende wereldkampioene ooit haar naam op de palmares van de Omloop Het Nieuwsblad gezet. In de finale reed de Britse van Boels-Dolmans eerst weg met de Australische Gracie Elvin, even later liet ze die ter plaatse en de laatste vijftien kilometer reed ze solo naar Gent. In de sprint voor de tweede plaats versloeg Armitsteads ploeggenote Chantal Blaak Tiffany Cromwell, de winnares van 2013.

“Op zeker moment was het een dubbeltje op zijn kant”, stelde Armitstead. “Ik was weggereden met Gracie Elvin, maar zij wilde al snel niet meer overnemen en daarom staakte ik ook mijn inspanning. De eerste groep naderde snel, maar toen Gracie op een licht hellende strook even niet oplette, kon ik enkele meters voorsprong nemen. Ik besliste om door te gaan. Het leek misschien een makkelijke zegetocht, maar in werkelijkheid was het een van mijn zwaarste wedstrijden ooit om te winnen. Het was nog vrij ver en de wind stond serieus in het nadeel. Het was echt met het hoofd naar beneden en alles geven.”


“Ik denk dat we het als ploeg heel goed hebben aangepakt”, vervolgde de wereldkampioene. “Het was ons plan om de koers in handen te nemen zodra we aan de moeilijker secties van het parcours kwamen, in de eerste plaats om het peloton kleiner te maken. Na die schifting zaten we zelf nog met vier rensters vooraan. Ik had een goed gevoel in de benen en nadat Ellen van Dijk geen succes had gekend met haar aanvalspoging, raakte ik zelf voorop met Gracie. Voor de start dacht ik niet meteen te kunnen winnen, het is een speciaal gevoel om het toch te doen in de regenboogtrui. Mijn eerste zege trouwens in dit shirt. Mijn conditie is duidelijk al heel goed voor dit moment van het seizoen. Nu wil ik die vasthouden tot de Ronde van Vlaanderen, zowat mijn meest favoriete wedstrijd op de kalender.”

Jessie Daams toont zich

De elfde editie van de Belgische openingskoers bleef lang gesloten, mede doordat de snelheid heel hoog lag. Pas op de Côte de Trieu, halverwege de wedstrijd, begon er afscheiding te komen. Toen even later op de Paterberg tien rensters wegreden met daarbij Armitstead, Elvin, Anna van der Breggen en Emma Johansson, brakhet helemaal open. Een eerste peloton kreeg wel opnieuw aansluiting, waarna Jessie Daams voor de Belgische noot in de finale zorgde door een versnelling te plaatsen. De renster van Lotto Soudal Ladies reed dertig seconden weg en overleefde enkele hellingen, maar aan de voet van de Molenberg moest ze zich toch gewonnen geven.


“Na de hergroepering op weg naar de Kortekeer leek het moment me daar om wat te anticiperen”, zei Daams. “Jammer genoeg ging er niemand mee en door de hevige tegenwind was het echt lastig. Net toen ik begon te overwegen om mijn inspanning te staken, kreeg ik de melding dat ik dertig seconden had. Dus ging ik toch maar door, maar net aan de voet van de Molenberg werd ik gegrepen. Had ik het tot de top kunnen uitzingen, was ik wellicht nog mee geweest met de eerste groep. Nu niet en blijkbaar zelfs geen enkele Belgische. Niemand in de top dertig oogt niet mooi (Kelly Druyts werd eerste Belgische op plaats 33, nvdr), maar je moet ook wat initiatief durven nemen en niet enkel naar de anderen kijken.”
Na de Molenberg kon de koers dus opnieuw beginnen. Ellen van Dijk versnelde en leek heel even op weg om een solo à la Ronde van Vlaanderen 2014 te realiseren, maar de eerder in de wedstrijd gevallen Nederlandse - 's avonds na onderzoek bleek ze daarbij enkele gebroken ribben te hebben opgelopen - kwam zichzelf al snel tegen, waarna Armitstead haar rush naar de zege inzette.

Filip De Greef – Foto’s MVH

Top 10: 1. Elizabeth Armitstead (GBr/Boels-Dolmans CT) 123 km/3u23:05 (gem. 36,34 km/u); 2. Chantal Blaak (Ned) 0:29; 3. Tiffany Cromwell (Aus); 4. Leah Kirchmann (Can); 5. Shelley Olds (USA); 6. Lucinda Brand (Ned); 7. Chloe Hosking (Aus); 8. Susanna Zorzi (Ita); 9. Carmen Small (USA); 10. Emma Johansson (Zwe).

Evelyn Stevens verbetert werelduurrecord

Wereldkampioene Armitstead via Omloop Het Nieuwsblad richting Rio

Wereldkampioene Armitstead via Omloop Het Nieuwsblad richting Rio