Elke Vanhoof met de focus op Rio 2016

Elke Vanhoof met de focus op Rio 2016

Zoals voor zoveel sporters staat ook voor Elke Vanhoof het jaar 2016 grotendeels in het teken van de Olympische Spelen in Rio. De 24-jarige BMX-rijdster uit Dessel wil geen herhaling van Londen 2012, toen ze heel nipt naast kwalificatie voor de Spelen greep.

“Vier jaar geleden was het een ontgoocheling om er zo dichtbij te zijn en het uiteindelijk net niet te halen”, zegt Vanhoof daar vier jaar later over. “Ik moest de kwalificatie toen afdwingen op het WK, maar de voorbereidingen verliepen niet vlekkeloos en daardoor was ik mentaal noch fysiek klaar om goed te presteren. Bovendien was ik op de dag zelf ook nog eens ziek. Ik heb de focus echter vrij snel kunnen verleggen naar nieuwe doelen met daarbij uiteraard ook Rio. Momenteel sta ik bovenaan de individuele kwalificatielijst voor de Spelen, maar zeker ben ik nog niet. Tot en met het WK in Colombia eind mei kunnen punten worden veroverd.”

Blessure

Ook nu verloopt de aanloop niet zonder problemen voor Vanhoof. Op 2 januari, tijdens een stage in de Verenigde Staten, verdraaide ze haar linkerknie en daarbij raakten kraakbeen en meniscus beschadigd. “Die knie blesseerde ik ook al in 2010 tijdens het WK in Zuid-Afrika”, verduidelijkt Vanhoof. “Ik liep toen een barst in de meniscus en een gescheurde voorste kruisband op. Dat gewricht zal altijd iets minder stevig zijn en toen ik begin dit jaar die knie omsloeg, was het weer prijs. Mijn meniscus is afgescheurd. Eigenlijk was een operatie aangewezen, maar omdat we al dicht bij de start van het seizoen stonden, hebben we die optie laten vallen. Door de juiste training en voorzichtigheid heb ik mijn voorbereiding enkele weken geleden kunnen hervatten, binnenkort kan ik ook effectief mijn eerste wedstrijden rijden.”
“Een aantal kleinere afspraken mis ik ondertussen wel”, vervolgt Vanhoof, die een topsportstatuut bij Defensie geniet. “De revalidatie verloopt weliswaar volgens plan en ik kan ook gewoon fietsen en trainen, maar een echte wedstrijd rijden zou nu nog te risicovol zijn. Je bent immers altijd met zeven andere rijdsters in de baan en als er dan wat geduwd en gewrongen wordt, zou het slecht kunnen aflopen. Nee, die knie moet eerst voldoende stevig zijn voor ik weer in competitie zal treden. Ondertussen bereid ik me zo goed mogelijk voor, zowel fysiek als mentaal, om dan helemaal voor die olympische kwalificatie te gaan. Ik heb er vertrouwen in en ook de dokters geven me een goede kans.”

Europese titel

Als Vanhoof er in Rio bij is, kan dat gepaard gaan met een mooi resultaat. Vorige zomer veroverde ze in het Nederlandse Erp niet voor niets de Europese titel door in de finale de Deense Simone Christensen en de Nederlandse Laura Smulders te verslaan. “Veruit het mooiste moment uit mijn carrière tot nu toe”, aldus Vanhoof. “Het ging als vanzelf die dag. Van kwalificatiereeksen over halve finale tot de finale toe, telkens nam ik de kopstart en kon ik de leiding vasthouden tot de finish. Dat die prestatie door de bezoekers van de website van de wielerbond werd verkozen tot hét topmoment van het Belgian Cycling Team in 2015 is toch wel een mooie erkenning voor de BMX.” 


Het WK in Zolder enkele weken later viel enigszins tegen. In de halve finales werd Vanhoof genekt door een matige start die ze niet meer kon goedmaken. De titel ging er naar de Venezolaanse Stefany Hernandez, voor de Australische Caroline Buchanan en diezelfde Christensen die door Vanhoof van de Europese titel was gehouden. Smulders werd in de finale vijfde. De Europese vrouwen lijken dus zeker niet kansloos in Rio. “De kwalificatie is het moeilijkste, eenmaal daar is alles mogelijk”, zegt Vanhoof. “Rio bereiken is het hoofddoel, maar niet het enige dit seizoen. Ik zou ook graag mijn Europese titel verlengen en finales rijden in de wedstrijden om de Wereldbeker en het WK.”
Uiteraard is een goede voorbereiding nodig om dit alles te realiseren. Die zal voor Vanhoof nauwelijks in het eigen Dessel plaatsvinden. “Er ligt bij ons een heel mooi parcours, maar jammer genoeg hebben we er nog geen acht meter hoge startberg, de norm als het gaat over internationale kampioenschappen en Wereldbeker”, verklaart Vanhoof. “Het is dan ook nodig om op banen met zo’n startheuvel te kunnen trainen. In België hebben we die nu in Zolder, in Nederland en Frankrijk komen er grote parcours bij. In Papendal hebben ze van hun baan zelfs een kopie van die in Rio gemaakt. Ook daar zal ik dus regelmatig mijn trainingssessies afwerken.”

Opvolging

Momenteel is Vanhoof nog de enige Belgische op topniveau bij de elite. Op de vraag of er opvolging op komst is, blijft ze voorzichtig. “De jongste jaren zijn er veel parcours en vergunninghouders bijgekomen. Wat dat betreft zijn we op de goede weg. De Belgische jongeren behoren zeker tot de Europese en in sommige categorieën zelfs de wereldtop. Alleen is al vaker gebleken dat dit nog geen garantie is op succes bij de elite. Ik durf dan ook geen grote uitspraken meer doen over mogelijke opvolging. Ik blijf hopen dat de top in België breder wordt, maar voorlopig sta ik er nog steeds alleen voor. En dat maakt het moeilijker om kwalificatie voor de Spelen af te dwingen, via de landenranking is het onmogelijk. Maar zoals al gezegd heb ik er wel vertrouwen in dat ik in Rio in actie zal komen. Dat hoeft overigens geen eindpunt te zijn. Ik heb niet het gevoel mijn top al bereikt te hebben en als het van mij afhangt, ga ik zeker nog door tot de volgende Olympische Spelen.”

Joerie Devreese/Filip De Greef

Eindelijk WK-medaille voor Jolien D’hoore?

Eindelijk WK-medaille voor Jolien D’hoore?

Filip Meirhaeghe: “Nieuwe aanpak om hoger niveau te bereiken”

Filip Meirhaeghe: “Nieuwe aanpak om hoger niveau te bereiken”