Zuidkempse Ladies Classic nieuwkomer in Lotto Cycling Cup

Zuidkempse Ladies Classic nieuwkomer in Lotto Cycling Cup

Met de Spar Omloop van het Hageland in Tielt-Winge wordt één dag na de Omloop Het Nieuwsblad de Lotto Cycling Cup 2016 op gang geschoten. In vergelijking met vorig jaar, toen Sofie De Vuyst eindwinnares werd, is er met de Zuidkempense Ladies Classic in Herselt een achtste wedstrijd op de kalender bijgekomen. De Erondegemse Pijl in Erpe-Mere is op 6 augustus andermaal de slotwedstrijd.

De wedstrijd in Herselt op 5 juni is dus nieuw in de serie. Een wedstrijd in de Kempen doet wellicht een vlak parcours vermoeden, maar dat is geenszins het geval. Drie hellingen en een aankomst op de plaatselijke ‘Molenberg’ kunnen toch voor een duidelijke schifting zorgen.
De andere zeven wedstrijden stonden ook in 2015 al op de kalender. Wel werden enkele wijzigingen qua data doorgevoerd. Zo vindt opener Omloop van het Hageland nu al de dag na de Omloop Het Nieuwsblad plaats. De wedstrijd kreeg promotie van 1.2 naar 1.1, maar daardoor mocht deze niet in hetzelfde weekend als de Strade Bianche, eerste wedstrijd in de nieuwe World Tour, plaatsvinden. De keuze om naar het Belgische openingsweekend te verhuizen bleek een schot in de roos. Van de ploegen uit de top twintig van de UCI-ranglijst komen er achttien aan de start. De wedstrijd zal overigens worden gefilmd door Motomediateam en integraal via livestream te volgen zijn.
Ook in Houthalen-Helchteren, waar op 8 mei de Trofee Maarten Wynants plaatsvindt, lijken ze niet meteen ongelukkig over de kalenderwijziging. Vorig jaar viel de organisatie er nog samen met het festival XO Belgium, vooral vanuit het gemeentebestuur kwam de vraag of er niet naar een andere datum kon worden uitgeweken. Zo staat de wedstrijd nu één week vroeger en op zondag op de kalender, één dag na de Rabobank 7-Dorpenomloop ofte de Marianne Vos Classic in Nederland. Nu al is duidelijk dat veel buitenlandse ploegen beide wedstrijden willen combineren, wat een positieve invloed heeft op het deelnemersveld.
“Onze organisaties spreken duidelijk aan”, zegt algemeen coördinator Frank Arys. “Er staan al heel wat namen van internationale toppers op onze erelijsten. We blijven echter ook onze initiële doelstelling trouw, namelijk om vooral de Belgische rensters kansen te geven om mooie resultaten te boeken en UCI-punten te sprokkelen. De Belgische clubteams zullen altijd welkom zijn in onze wedstrijden.”
“Ik ben ook fier dat we met Herselt een achtste koers aan onze serie hebben kunnen toevoegen. Sommigen dromen zelfs van meer en willen vooral dat we ook nog later op het seizoen één of twee wedstrijden zouden hebben. Uitsluiten doe ik dat niet, maar persoonlijk vind ik het niet erg dat begin augustus al de slotmanche wordt afgewerkt. Dat geeft ons de tijd om de voorbije editie rustig te evalueren en de volgende grondig voor te bereiden.”

Kalender Lotto Cycling Cup 2016

Zondag 28/2    Spar Omloop van het Hageland - Tielt-Winge
Woensdag 2/3        Le Samyn des Dames – Dour
Maandag 4/4    GP de Dottignies - Dottenijs
Zondag 24/4    Dwars door de Westhoek - Boezinge
Zondag 8/5    Trofee Maarten Wynants - Houthalen-Helchteren
Zondag 5/6    Zuidkempense Ladies Classic - Herselt
Zondag 12/6    Flanders Diamond Tour - Nijlen
Zaterdag 6/8    Erondegemse Pijl - Erpe-Mere

Filip De Greef

Filip Meirhaeghe: “Nieuwe aanpak om hoger niveau te bereiken”

Filip Meirhaeghe: “Nieuwe aanpak om hoger niveau te bereiken”

Lensworld-Zannata-Etixx met vier Belgische vrouwen in Omloop

Lensworld-Zannata-Etixx met vier Belgische vrouwen in Omloop