Filip Meirhaeghe: “Nieuwe aanpak om hoger niveau te bereiken”

Filip Meirhaeghe: “Nieuwe aanpak om hoger niveau te bereiken”

Na Githa Michiels gaapte de voorbije jaren de leegte in het Belgische mountainbike bij de vrouwen. Bondscoach voor de jeugd Filip Meirhaeghe wil het daar niet bij laten en ontvouwt voor ons zijn strijdplan.

Hoe is het momenteel gesteld met het vrouwelijke MTB in ons land?

Filip Meirhaeghe: “Momenteel hebben we alleen Githa Michiels die op internationaal niveau iets betekent. Zij maakte de voorbije jaren trouwens veel progressie. Als alles normaal verloopt, zou ze ons land moeten vertegenwoordigen op de Olympische Spelen in Rio, al is haar selectie uiteraard nog niet definitief. Bij de jeugd hebben we nog niet meteen opvolging klaar staan, maar daaraan wordt gewerkt.”

Zijn we er de voorbije jaren op voor- of achteruitgegaan?

“Door de progressie van Githa zijn we er toch wel op vooruitgegaan. Nu hopen we dat enkele jonge meisjes er een idool bij hebben zodat ze interesse krijgen in de sport of geïnteresseerd blijven.”

Wie zijn de talentjes om in het oog te houden?

“We proberen vanuit Belgian Cycling (KBWB) meer meisjes te vormen om voor opvolging van Githa te zorgen. Dit jaar neem ik vier meisjes op in de selectie waarvan drie nieuwelingen. Zij kunnen weliswaar niet mee naar de internationale wedstrijden voor junioren, maar ze krijgen wel de begeleiding van Belgian Cycling en gaan met mij mee op stages. Het doel is om hen reeds het jaar voor ze effectief junior worden te kunnen voorbereiden om een stap te zetten in de richting van het internationale niveau. De meisjes die dit jaar met mij meegaan, zijn eerstejaars juniore Emeline Detilleux en de tweedejaars nieuwelingen Laurine Boidequin, Britt Segers en Rune Debremaeker.”

Waar staan we ten opzichte van de andere landen?

“We moeten erkennen dat we er momenteel niet goed voorstaan. De jongste jaren waren er geen meisjes junioren in de selectie opgenomen wegens gebrek aan niveau, vandaar dat we ze nu al vroeger in de selectie opnemen om hun niveau op te krikken.”

Wat zijn de pijnpunten of de goede zaken waarop kan worden gewerkt?

“De pijnpunten waren dat we bij selectie altijd uitgingen van hun prestaties en mogelijkheden in internationale wedstrijden. Daar is dit jaar dus verandering in gekomen door hen nu reeds als tweedejaars nieuweling mee te nemen op stage. Dat is niet enkel om hen te tonen hoe er wordt getraind en om hun techniek bij te schaven, maar ook om hen te motiveren en te tonen dat wij als federatie echt op zoek zijn naar vrouwelijke talenten. We werken er zelf actief aan mee om ze daar te krijgen. Dat werd in het verleden dus niet gedaan.”

Hoe zie je de sport bij de Belgische meisjes/vrouwen evolueren?

“Door de nieuwe aanpak dit jaar hoop ik dat we met regelmaat enkele meisjes naar een hoger niveau kunnen tillen. Daardoor zullen hopelijk ook meer meisjes interesse krijgen en gemotiveerd worden om het goed te doen in de MTB-sport, waardoor onze vijver wat groter zal worden. Ik hoef je niet te zeggen dat hoe groter de vijver, hoe meer kans dat er talent bij zit.”

Geert Stevens – Foto MVH

Elke Vanhoof met de focus op Rio 2016

Elke Vanhoof met de focus op Rio 2016

Zuidkempse Ladies Classic nieuwkomer in Lotto Cycling Cup

Zuidkempse Ladies Classic nieuwkomer in Lotto Cycling Cup