Zware val houdt Thalita de Jong niet van winst in Francorchamps

Wereldkampioene Thalita de Jong was duidelijk de sterkste in de vijfde manche van de Superprestige Ladies Trophy in Francorchamps. Zelfs een zware val kon haar niet tegenhouden. Achter haar deed Sanne Cant andermaal een uitstekende zaak met het oog op eindwinst. De Belgische kampioene werd tweede, voor Christine Majerus en Ellen Van Loy.

Dat zijn meteen de vier rensters die al kort na de start een ruime voorsprong namen op de rest van het deelnemersveld. Majerus en De Jong zetten ook het Belgische duo al vroeg op enkele seconden achterstand en toen Majerus vervolgens na een val de wereldkampioene moest laten gaan, leek de beslissing al gevallen. Na twee van de vijf ronden kwam ze aan de finish door met een voorsprong van zestien seconden op Cant en Majerus, Van Loy volgde op 22 seconden.

Een kwalijke val sloeg De Jong even later echter terug. Ze ging in een afdaling spectaculair tegen de grond en bleef even beduusd op de knieën zitten. Genoeg voor Majerus en Cant om haar voorbij te rijden. Tegen het einde van die ronde vond De Jong echter al opnieuw de aansluiting om niet veel later een tweede keer alleen weg te rijden. Definitief nu, want hoewel de Nederlandse meer dan eens moeizaam in haar klikpedalen raakte, kon ze de nodige afstand nemen om niet meer te worden verontrust. Cant reed nog weg van Majerus en werd ook al afgescheiden tweede. In de stand heeft Cant nu al zestien punten voorsprong op Van Loy.

“Die val kwam stevig aan”, verklaarde De Jong na afloop. “Ik had even wat tijd nodig om naar adem te happen. Ik probeerde de focus te herwinnen en nieuwe foutjes te vermijden. Ik raakte opnieuw tot bij Sanne en Christine en heb vervolgens gewoon mijn eigen race gereden. Het bleek genoeg om het verschil te maken. Hier winnen geeft me echt wel een schitterend gevoel. Ik reed een tijdje geen wedstrijden en wilde hier in de eerste plaats opnieuw in het koersritme komen. Ik voelde echter al snel dat ik vandaag de sterkste was.”

Top 10: 1. Thalita de Jong (Ned/Rabo-Liv) 45:42; 2. Sanne Cant 0:13; 3. Christine Majerus (Lux) 0:25; 4. Ellen Van Loy 0:56; 5. Elle Anderson (USA) 1:34; 6. Geerte Hoeke (Ned) 2:36; 7. Karen Verhestraeten 2:47; 8. Alice Maria Arzuffi (Ita) 2:48; 9. Githa Michiels 3:16; 10. Loes Sels 3:27.

 

Sanne Cant houdt nipt Sophie de Boer af in Essen

BeNe Ladies Tour in 2017 door Westerscheldetunnel

BeNe Ladies Tour in 2017 door Westerscheldetunnel