Cant de beste in Loenhout, Verdonschot knap vierde

Sanne Cant hernieuwde in Loenhout haar zege van vorig jaar en deed bovendien een goede zaak in het klassement van de IJsboerke Ladies Trophy. Vooral dankzij de bonificatieseconden onderweg nadert ze tot op 46 seconden van Thalita de Jong, die in het spoor van Marianne Vos derde werd in de Azencross.

Lucinda Brand nam de beste start en ging meteen fors door. Sanne Cant liet niet begaan en nestelde zich in het gezelschap van Thalita de Jong op de tweede plaats. Maar toen de wereldkampioene een uitschuiver maakte en kostbare seconden verloor om haar ketting opnieuw draaiende te krijgen, draaide Cant het gas open.  Ze kreeg Brand, die intussen ook uitgleed, snel te pakken. 
De Belgische kampioene had duidelijk één van haar beste dagen en voerde continu het commando. Brand had duidelijk haar beste pijlen verschoten en verzeilde in een achtervolgend groepje met een verbazend sterke Laura Verdonschot, Thalita de Jong en Marianne Vos. De zege van Cant kwam niet meer in gevaar, Vos maakte er een erezaak van om de spurt tegen haar ploeggenote De Jong te winnen. 

“Ik win in het klassement wel enkele seconden ten opzichte van Thalita, maar voor mij was de zege vandaag belangrijker”, opperde Cant. “Me toespitsen op het klassement kan nog in de resterende twee manches, want het kan echt nog alle kanten uit. Driekwart minuut goedmaken is niet evident, maar ook niet onmogelijk.” 
De vierde plaats van Laura Verdonschot werd op algemeen applaus onthaald. “Ik ben uiteraard heel blij met dit resultaat. Het gaf een goed gevoel om tot het einde tussen Marianne Vos en Thalita de Jong te kunnen fietsen. In de laatste ronde kwam ik op technisch en tactisch vlak nog wel wat tekort om deze toppers te kunnen verschalken, maar dat is gewoon een kwestie van tijd”, vertelde de Lommelse na afloop.

Top 10: 1. Sanne Cant (IKO Enertherm-Beobank) 39:51; 2. Marianne Vos (Ned) 0:06; 3. Thalita de Jong (Ned); 4. Laura Verdonschot 0:09; 5. Lucinda Brand (Ned) 0:26; 6. Ellen Van Loy 0:40; 7. Maud Kaptheijns (Ned) 1:19; 8. Nikki Brammeier (GBr) 1:21; 9. Pavla Havlikova (Tsj) 1:22; 10. Loes Sels 1:42.

Thalita de Jong neemt in Bredene in stijl afscheid van Rabobank

Noa Selosse verovert nog twee Belgische driekleuren