Marianne Vos wint nu ook Wereldbeker in Heusden-Zolder

Drie dagen na haar zege in Diegem heeft Marianne Vos ook de wereldbekerwedstrijd in Heusden-Zolder gewonnen. Opnieuw was de startplaats achteraan geen beletsel voor haar om mee te strijden in de voorste gelederen, in de slotronde hield ze Belgisch kampioene Sanne Cant en de Tsjechische Katerina Nash af. 

Grote afwezige in Heusden-Zolder was Thalita de Jong. De Nederlandse wereldkampioene is ziek en besliste wijselijk, maar met spijt, om te passen voor deze wedstrijd op het terrein waar ze haar wereldtitel veroverde.
Ellen Van Loy pakte uit met een kanonstart en dat bracht haar als eerste in het veld. Er vormde zich een kopgroep van negen, maar Van Loy bleef doortrekken en maakte zich op het einde van de eerste ronde los van de anderen. Het groepje achter Van Loy versnipperde en Eva Lechner ging met de nodige zin voor risico in de achtervolging. Sanne Cant, Sophie de Boer, Lucinda Brand en Marianne Vos pikten hun wagonnetje aan bij de Italiaanse.

Onder impuls van een beukende Cant kwamen de vijf terug tot bij Van Loy. Het sein voor Brand om, in functie van kopvrouw Vos, ten aanval te trekken. Meer dan zeven seconden kreeg de Nederlandse niet en een sterke Cant kwam terug met in haar kielzog Vos en Lechner. De Boer en Van Loy moesten even passen, maar herstelden zich en brachten Katerina Nash als zevende vrouw mee voorin bij het ingaan van de laatste ronde. Ook Majerus kwam in extremis nog aansluiten.

Nash nam de kop in die laatste ronde, maar iedereen volgde gezwind. Tot Marianne Vos overnam. Nash en Cant volgden, de rest moest passen bij het verschroeiende tempo. Een stuurfout van Cant liet Brand toe ook opnieuw aan te haken, maar Vos had een klein kloofje dat ze niet meer weggaf. Na winst vrijdag in Diegem nu dus twee op drie voor Vos sinds haar terugkeer in Antwerpen. Het is maar de vraag wie haar kan stoppen in de komende kampioenschapsmaand. Een nieuwe Nederlandse en wereldtitel zijn zeer realistisch.
“Heusden-Zolder is een circuit dat me altijd al heeft gelegen”, vertelde Vos achteraf. “Het was kwestie van goed positie te kiezen en na een heel sterke wedstrijd van Lucinda Brand was het aan mij om in de slotronde door te trekken.”

Sophie de Boer blijft ondanks haar zesde plaats leidster in de Wereldbeker. Sanne Cant nadert wel weer tot op 38 punten.

Top 10: 1. Marianne Vos (Ned/Rabo Liv) 44:09; 2. Sanne Cant 0:02; 3. Katerina Nash (Tsj) 0:04; 4. Lucinda Brand (Ned) 0:13; 5. Eva Lechner (Ita) 0:17; 6. Sophie de Boer (Ned) 0:22; 7. Ellen Van Loy 0:28; 8. Christine Majerus (Lux) 0:30; 9. Nikki Brammeier (GBr) 0:48; 10. Amanda Miller (USA) 0:50.

Nationale titels voor Kopecky en Degrendele

Nationale titels voor Kopecky en Degrendele

Pauline Ferrand-Prevot wil bij Canyon-SRAM uit diep dal kruipen

Pauline Ferrand-Prevot wil bij Canyon-SRAM uit diep dal kruipen