Pauline Ferrand-Prevot wil bij Canyon-SRAM uit diep dal kruipen

Pauline Ferrand-Prevot wil bij Canyon-SRAM uit diep dal kruipen

Pauline Ferrand-Prevot zat heel diep na de Olympische Spelen van Rio. De 24-jarige Française, in 2014 wereldkampioene op de weg en in 2015 in het veld en met de mountainbike, wilde ook op de Spelen absoluut scoren. Een 26ste plaats op de weg en een opgave in het mountainbiken bezorgden haar een serieuze kater.

Ferrand-Prevot had in de winter voor de Spelen een breuk aan het scheenbeen opgelopen. In haar gedrevenheid om de verloren tijd goed te maken, begon ze tegen het advies van haar coach in veel te snel opnieuw te trainen. Ze dreef haar lichaam te ver en dat resulteerde in die totaal mislukte Spelen. De renster van Rabo Liv zette de fietsen aan de kant en verklaarde dat koersen haar grootste nachtmerrie was geworden. Even waren er zelfs geruchten over een definitief einde van haar carrière. Ondertussen tekende ze echter een contract bij Canyon-SRAM.
“Na het rampzalige seizoen 2016 had ik het echt nodig om nieuwe lucht op te snuiven”, zei Ferrand-Prevot afgelopen week in een interview met cyclingnews.com. “Nieuw team, nieuwe fiets, nieuwe ploeggenoten en -leiding, nieuwe motivatie. Tussenin heb ik vooral andere zaken gedaan, zoals een rally. Ik zocht andere omgevingen en andere mensen op.”

Na een tijdje kroop Ferrand-Prevot opnieuw op de mountainbike, om tijdens haar eerste rit ten val te komen en twee dagen in het ziekenhuis te belanden. Vervolgens haalde ze toch ook de racefiets van stal en toen haar vriend Julien Absalon haar overtuigde om met de mountainbike deel te nemen aan de Megavalanche, kreeg ze opnieuw zin in competitie.
“Mentaal had ik het nog altijd heel moeilijk”, aldus Ferrand-Prevot. “Ik had het idee dat ik misschien nooit meer mijn beste niveau zou bereiken, maar na enkele doorgedreven trainingen voelde ik toch progressie. Mijn nieuwe team gelooft in mij, ik wil er ook zelf weer alles voor doen, maar ik besef dat ik misschien wel voor de grootste uitdaging van mijn leven sta. Enkele jaren geleden was het mijn doel om de wereldtitel te veroveren in drie disciplines en dat is gelukt. Nu wil ik opnieuw mijn topniveau nastreven, misschien wordt dat lastiger.”

Ferrand-Prevot beseft dat ze een lange weg te gaan heeft. “2017 wordt een jaar om weer op niveau te komen en ondertussen opnieuw te genieten van de sport. Naar resultaten toe leg ik mezelf geen druk op en ik ben heel blij dat ook het team het zo bekijkt. Als ik in de eerste wedstrijden een degelijk niveau kan tonen, wil ik wel graag alle lenteklassiekers rijden om vervolgens wellicht opnieuw meer te focussen op de mountainbike. Maar nogmaals, resultaten zijn van ondergeschikt belang komend seizoen. Voor eventuele grotere objectieven kijk ik meer naar 2018.”
“Het voorbije jaar was een rotjaar, maar het kan me misschien nog helpen”, besloot Ferrand-Prevot. “De juiste analyses maken en niet meer dezelfde fouten maken, dat is de les die ik heb geleerd. Ik heb effectief fouten gemaakt, maar ik denk niet dat deze onomkeerbaar zijn.”

Bron: cyclingnews.com – Foto Paul Hinninck

 

Marianne Vos wint nu ook Wereldbeker in Heusden-Zolder

Net teruggekeerde Marianne Vos wint al in Diegem