Opmerkelijke nieuwkomers bij de Belgische UCI-ploegen

Opmerkelijke nieuwkomers bij de Belgische UCI-ploegen

Net als vorig jaar heeft België ook in 2017 vier damesploegen met een UCI-licentie. Zij hebben hun transferhuiswerk ondertussen al even af. Per ploeg lichten we er een tweetal opmerkelijke nieuwkomers uit.

Lares-Waowdeals: Thalita de Jong en Sofie De Vuyst

De transfer van Thalita de Jong (foto) van Rabo Liv naar Lares-Waowdeals, dat pas aan zijn tweede seizoen begint, is wellicht de meest opmerkelijke van allemaal. De 23-jarige regerende wereldkampioene veldrijden toonde ook op de weg al mooie dingen, met afgelopen zomer bijvoorbeeld ritwinst in de Giro Rosa en de Giro del Trentino. Opvallend dus dat ze voor het in vergelijking met veel andere teams kleinere Lares-Waowdeals koos. Maar wel een bewuste keuze, nadat ze in vijf jaar Rabo Liv vooral in dienst moest rijden van kopvrouwen zoals Marianne Vos. Nu vindt ze de tijd rijp om zelf als nummer één van een ploeg te worden uitgespeeld.

Iemand die haar tot diep in de finale van de topkoersen zal moeten bijstaan, is Sofie De Vuyst. De ondertussen 29-jarige renster, die overkomt van Lotto Soudal Ladies, behoort al jaren tot de Belgische top en pakt elk jaar wel enkele ereplaatsen in de grotere wedstrijden. Er eentje winnen blijkt heel moeilijk voor haar, maar in steun van een topper als De Jong zal ze zeker een belangrijke rol kunnen vervullen.

Lensworld-Kuota: Tatiana Guderzo en Nathalie Verschelden

Het team van Heidi Van de Vijver gaat nog wat meer de Italiaanse toer op. Vorig jaar waren er al de jongeren Alice Maria Arzuffi en Maria Giulia Confalonieri, komend seizoen wordt de Italiaanse inbreng verdubbeld met Annalisa Cucinotta en Tatiana Guderzo. Deze laatste is zelfs een voormalige wereldkampioene. In 2009 versloeg ze in het Zwitserse Mendrisio Marianne Vos. Winnen deed ze sindsdien niet echt veel meer, maar de 32-jarige Italiaanse bleef wel altijd garant staan voor mooie ereplaatsen in het zwaardere werk. Na al enkele keren op het podium te hebben gestaan, werd ze dit seizoen in het shirt van Hitec Products bijvoorbeeld nog altijd zesde in de Giro Rosa.

Op de Belgische markt trok Lensworld-Kuota enkel Nathalie Verschelden (foto) aan. De 22-jarige voormalige Belgische kampioene bij de junioren komt over van het clubteam Keukens Redant en boekte dit seizoen overwinningen in de nationale wedstrijden van De Klinge en Beveren-Waas. In het BK in Lacs de l’Eau d’Heure finishte ze op een lastig parcours knap als achtste, met de nationale selectie mocht ze in 2016 al wat proeven van het zwaardere internationale werk en ook voor het EK werd ze geselecteerd.

Lotto Soudal Ladies: Anna Kiesenhofer en Kaat Van der Meulen

Lotto Soudal Ladies heeft met de 25-jarige Oostenrijkse Anna Kiesenhofer niet meteen de meest bekende naam aangetrokken, maar zij zou weleens kunnen uitgroeien tot een lonende transfer. Kiesenhofer begon in triatlon en duatlon, maar door een blessure werd ze genoodzaakt om zich vooral op het fietsen toe te leggen. In 2015 waren dat nog cyclosportieve tochten, dit seizoen won ze als lid van een regionale Catalaanse ploeg al de Beker van Spanje en de koninginnenrit in de loodzware Ronde van de Ardèche. Als overlever van een vroege vlucht was ze de eerste vrouw ooit die mocht juichen na een wedstrijd met aankomst op de Mont Ventoux. Niet zomaar een uitschieter, want ze werd ook tweede in de eindstand.

Kaat Van der Meulen (foto) mag worden beschouwd als een van de betere Belgische jongeren van het moment. De amper 21-jarige sprintster won dit seizoen de nationale wedstrijd in Belsele en maakte samen met Annelies Dom de overstap van het team van Heidi Van de Vijver. Opvallend: samen met ook nog Lotte Kopecky zitten daarmee drie schakels van de nieuw gevormde achtervolgingsploeg op de piste in dezelfde ploeg.

Sport Vlaanderen-Etixx-Guill d’Or: Celine Van Severen en Nathalie Bex

Celine Van Severen (foto) draait ondanks haar nog jonge leeftijd (23) al heel wat jaren mee bij de elite. Ze reed al voor Sengers Ladies, Lotto-Belisol en Lensworld.eu-Zannata op UCI-niveau, vorig seizoen zette ze een stapje terug bij Sprinters Malderen. Ze reed zich er vooral in de kijker op het BK in Lacs de l’Eau d’Heure, waar ze na al een tijdje in de aanval te hebben gereden nog naar een knappe vierde plaats sprintte. Bondscoach Ludwig Willems beloonde haar met een selectie voor de Ronde van Bretagne, bij het team van Christel Herremans krijgt ze nu een nieuwe kans op een hoger niveau.

De amper 18-jarige Nathalie Bex was de voorbije jaren zowat het grootste talent bij de jeugd. In 2014 veroverde ze de nationale titels op de weg en in het tijdrijden bij de nieuwelingen, dit jaar deed ze dat nog eens over bij de junioren. En daar bleef het niet bij. Ze won in maart al Gent-Wevelgem in het kader van de Nations Cup en ook in de Nederlandse Energiewacht Tour pakte ze een ritzege in internationaal gezelschap. De tweede helft van het seizoen zag Bex evenwel verloren gaan als gevolg van een aanslepende knieblessure. Het zal er de sowieso al grote stap van junioren naar beloften/elite niet makkelijker op maken, maar als de lichamelijke perikelen achter de rug zijn, moet haar talent op termijn opnieuw kunnen bovendrijven. 

Filip De Greef - Foto's Paul Hinninck

Net teruggekeerde Marianne Vos wint al in Diegem

Katerina Nash pakt WB-zege in Namen voor Lechner en De Boer