Sophie de Boer toont zich de beste in Overijse

Sophie de Boer heeft in Overijse revanche genomen voor haar nipte nederlaag van zaterdag in Essen. De Nederlandse raakte al in de tweede van vijf ronden alleen voorop en hield makkelijk stand. Ellen Van Loy en Jolien Verschueren, de winnares van vorig jaar, mochten mee op het podium.

Overijse behoort niet tot een klassement, maar het is wel een klassieker die mooi op een palmares staat. Voor Belgisch kampioene Sanne Cant zat dat er nooit in. Van bij het begin was duidelijk dat de winnares van Essen niet haar beste dag had en toen ze ook nog eens pijnlijk ten val kwam, drong ze niet meer aan voor een ereplaats. Ze zou uiteindelijk als twaalfde finishen.

Vooraan waren het De Boer, Van Loy en Lucinda Brand die het commando namen. Toen deze laatste onderuit ging, sloeg De Boer een eerste kloof. Van Loy bleef een tijdje hangen op tien à vijftien seconden, maar naderen op de Nederlandse lukte niet. Zo leken de podiumplaatsen vast te liggen met De Boer op één, Van Loy op twee en Brand op drie, maar toen Brand in de slotronde bij het opdraaien op de kasseien haar ketting zag blokkeren, glipte die derde plaats uit haar handen. Verschueren, die na een alweer dramatische start de hele cross diende te achtervolgen, was de gelukkige om het stekje op het podium over te nemen.

“Een klassieker als Overijse is mooi om te winnen”, verklaarde De Boer. “Na mijn nipte nederlaag van zaterdag in Essen was ik hier ook echt gestart met de zege als doel. De nieuwe, lange klim bezorgde me vooraf wat angst, maar het bleek de plaats waar ik telkens weer een beetje extra voorsprong kon nemen.”

Top 10: 1. Sophie de Boer (Ned) 41:29; 2. Ellen Van Loy 0:31; 3. Jolien Verschueren 0:54; 4. Nikki Brammeier (GBr) 1:22; 5. Alice Maria Arzuffi (Ita) 1:31; 6. Kaitlin Antonneau (USA) 1:41; 7. Ffion James (GBr) 2:06; 8. Lucinda Brand (Ned) 2:07; 9. Karen Verhestraeten 2:30; 10. Anne Terpstra (Ned) 2:56.

 

Jolien D'hoore: "In Rio moest ik gewoon die medaille pakken"

Jolien D'hoore: "In Rio moest ik gewoon die medaille pakken"

Sanne Cant houdt nipt Sophie de Boer af in Essen