Thalita de Jong meteen oppermachtig in Ronse

Wereldkampioene Thalita de Jong heeft haar eerste afspraak van het veldritseizoen niet gemist. In Ronse, eerste manche van de IJsboerke Ladies Trophy, reed ze heel dominant rond. Sanne Cant was de beste van de rest.

De Jong, vorige week nog wat ziek en daardoor pas nu aan haar eerste cross toe, degradeerde de tegenstand van bij het begin. Half koers had ze al 50 seconden voorsprong. Een val waarbij ook haar ketting geblokkeerd raakte deed haar veel van die bonus verliezen, maar zelfs dat kon haar niet meer verontrusten.
De strijd om de dichtste ereplaats was wel heel boeiend. Met Sanne Cant, Sophie de Boer, Lucinda Brand, Pavla Havlikova, Nikki Brammeier, Ellen Van Loy, Maud Kaptheijns en Jolien Verschueren kwamen tot diep in de finale acht rensters in aanmerking. Pas in de slotronde kwam er definitief afstand in dit pelotonnetje. Cant toonde zich net iets sterker dan De Boer en Havlikova.

“Dat ik meteen zo de wedstrijd zou kunnen domineren, had ik echt niet verwacht”, stelde De Jong. “Het liep heel goed en ik kon vlot voorsprong nemen. Die bleek ik uiteindelijk ook nodig te hebben, want op zeker moment maakte ik wellicht door concentratieverlies een stuurfout en kwam ik ten val. Mijn ketting zat helemaal geblokkeerd en het duurde even tot ik alles op zijn plaats kreeg. Mijn voorsprong werd gehalveerd, maar ik had voldoende over om in de slotfase geen risico’s meer te moeten nemen.”

Ondanks de suprematie van De Jong toonde ook Cant zich tevreden. “In het verleden heb ik hier nooit echt goed gepresteerd, deze keer liep het wat dat betreft beter. Thalita sloeg snel een kloof. In de achtergrond was het moeilijk om andere rensters te passeren, maar eerlijk gezegd denk ik dat het toch onmogelijk zou zijn geweest om haar te volgen. Met deze tweede plaats kan ik zeker vrede nemen.”

Top 10: 1. Thalita de Jong (Ned/Rabo-Liv) 44:39; 2. Sanne Cant 0:22; 3. Sophie de Boer (Ned) 0:25; 4. Pavla Havlikova (Tsj) 0:29; 5. Lucinda Brand (Ned) 0:36; 6. Jolien Verschueren; 7. Nikki Brammeier (GBr) 0:51; 8. Ellen Van Loy; 9. Maud Kaptheijns (Ned) 0:57; 10. Laura Verdonschot 2:12.

 

Elke Vanhoof derde in finale World Cup

Elke Vanhoof derde in finale World Cup

Boels Dolmans voor het eerst wereldkampioen ploegentijdrit