Boels Dolmans voor het eerst wereldkampioen ploegentijdrit

Na driemaal Team Specialized en vorig jaar Velocio-SRAM, een voortzetting van dat team, heeft in Doha voor het eerst Boels Dolmans de wereldtitel ploegentijdrit veroverd. De oranje brigade was na veertig kilometer 48 seconden sneller dan de titelverdedigers van nu Canyon-SRAM. Cervélo-Bigla werd derde op 1:57.

Bij het tweede tussenpunt na 26 kilometer was het nog een boeiende strijd, want Canyon-SRAM had op dat moment slechts 14 seconden achterstand op het zestal van Boels Dolmans, bestaande uit Chantal Blaak, Karol-Ann Canuel, Christine Majerus, Ellen van Dijk, Evelyn Stevens en Elizabeth Armitstead, na haar recente huwelijk nu onder de naam Deignan. Die spanning verdween in de slotkilometers, waarin Boels Dolmans duidelijk meer snelheid ontwikkelde. Met een gemiddelde snelheid van 49,298 km/u pakte de favoriet, dit seizoen al winnaar van de ploegentijdritten in de Energiewacht Tour, Boels Rental Ladies Tour en de World Tour in Vargarda, de wereldtitel.
Voor het brons ontspon zich een duel tussen Cervélo-Bigla en Rabo-Liv. Na een zware val van de door de hitte bevangen Anouska Koster op het moment dat Rabo-Liv nog slechts vier rensters sterk was, lag de weg voor het Zwitserse team naar de medaille open.

Uitslag: 1. Boels Dolmans 40 km/48:41 (gem. 49,298 km/u); 2. Canyon-SRAM 0:48; 3. Cervélo-Bigla 1:57; 4. Bepink 2:46; 5. Twenty16-Ridebiker 2:47; 6. Hitec Products 3:24; 7. BTC City Ljubljana 3:43; 8. Rabo-Liv 6:03.

 

Thalita de Jong meteen oppermachtig in Ronse

Ellen Van Loy solo van start tot finish in Meulebeke