Thalita de Jong snelt naar Europese titel, geen medailles voor België

Sanne Cant zal dinsdag op de Koppenberg te zien zijn in haar nationale driekleur. In het zonovergoten en kurkdroge Pontchâteau slaagde ze er niet in om voor de derde opeenvolgende keer de Europese titel te veroveren. Moegestreden finishte ze als zesde. Wereldkampioene Thalita de Jong won voor Lucinda Brand en Caroline Mani, Jolien Verschueren viel net naast het podium.

Verschueren moest zoals wel vaker in de achtervolging nadat ze in de aanvangsfase betrokken was geraakt in een val. Vooraan vormde zich een ruime kopgroep met De Jong, Brand, Mani, Cant, Ellen Van Loy, Sophie de Boer, Alice Maria Arzuffi, Marlene Petit, Perrine Clauzel en Pavla Havlikova.
Op het moment dat Verschueren bijna de aansluiting had gevonden, versnelde De Jong. Cant en Brand waren de enige twee die met de nodige moeite in staat bleken om de wereldkampioene te volgen. Voor even dan toch, want toen de Nederlandse een ronde later op dezelfde plaats opnieuw een versnelling hoger schakelde, moest eerst Brand en vervolgens ook Cant passen.

De voorsprong van De Jong groeide snel, de strijd om het zilver bleef boeiend. Brand en Cant vielen terug tot bij Mani, De Boer, Arzuffi en Verschueren. Het was de Kruishoutemse die anderhalve ronde lang probeerde om de rest onder druk te zetten, maar in de slotfase bleek een versnelling van Brand efficiënter. Enkel Mani kon nog terugkeren, maar in de sprint was de Française geen partij voor de Nederlandse wegrenster. Verschueren werd vierde, Cant zag ook Arzuffi nog passeren en moest genoegen nemen met de zesde plaats.

“Toen ik na een versnelling op de lastigste strook van het parcours merkte dat ik een kloof had geslagen, heb ik gepusht om het verschil groter te maken”, zei De Jong. “De resterende tijd was eigenlijk een soort tijdrit en als specialiste in dat werk kwam mijn overwinning niet meer in gevaar. Dit is nu de derde kampioenstrui die ik in mijn bezit heb. Eerstvolgende grote doel wordt het verlengen van mijn Nederlandse titel.”

Top 10: 1. Thalita de Jong (Ned) 43:14; 2. Lucinda Brand (Ned) 0:17; 3. Caroline Mani (Fra); 4. Jolien Verschueren 0:22; 5. Alice Maria Arzuffi (Ita) 0:30; 6. Sanne Cant 0:48; 7. Pavla Havlikova (Tsj) 1:00; 8. Sophie de Boer (Ned) 1:03; 9. Ellen Van Loy 1:18; 10. Perrine Clauzel (Fra) 1:22.

 

Fotoreeks eerste Women's Cycling Fan Day

Fotoreeks eerste Women's Cycling Fan Day

Anisha Vekemans: "Alé Cipollini juiste keuze op juiste moment"

Anisha Vekemans: "Alé Cipollini juiste keuze op juiste moment"