Thalita de Jong beste in Wereldbeker Valkenburg, Sanne Cant derde

Thalita de Jong heeft in Valkenburg de derde manche van de Wereldbeker gewonnen. De wereldkampioene toonde zich in de slotfase sterker dan Sophie de Boer, die de leiding neemt in de WB-stand. Sanne Cant werd derde, haar beste resultaat ooit op en rond de Cauberg.

Katie Compton en Katerina Nash, na de Amerikaanse wedstrijden in Las Vegas en Iowa eerste en tweede in de WB-stand, kwamen in Nederland niet aan de start. Meteen kreeg Sophie de Boer, de winnares van Las Vegas, een unieke kans om de leiding te heroveren. Ze nam dan ook meteen het initiatief om voor afscheiding te zorgen. Met Thalita de Jong, Sanne Cant, Lucinda Brand, Ellen Van Loy en Amanda Miller konden vijf rensters aanpikken.

Halverwege de wedstrijd leken met De Boer, De Jong en Brand de drie Nederlandse dames uit de kopgroep weg te kunnen rijden. Eerst Van Loy en vervolgens Miller moesten na een val definitief afhaken, Cant bleef er alles aan doen om opnieuw aan te sluiten. Toen De Boer tijdens het lopen bergop even uit balans raakte, kon De Jong enkele meters voorsprong nemen. De wereldkampioene versnelde meteen en reed in geen tijd vijftien seconden weg van haar belangrijkste concurrenten. Een knieval in de slotronde kon haar niet meer verontrusten.
“Ik wist dat mijn voorsprong voldoende groot was om niet te moeten panikeren”, zei De Jong. “Ik herwon mijn focus en werd niet meer verontrust. Toen ik in de op één na laatste ronde een klein kloofje had geslagen, ben ik vol doorgegaan om het verschil te maken.”

Cant raakte in de slotronde nog voorbij Brand, maar De Boer bleef buiten schot en nam dankzij die tweede plaats weer de leiding in de Wereldbeker. Daarin heeft ze 25 punten voorsprong op de Française Caroline Mani. Cant, pas tiende na de Amerikaanse crossen, maakt een grote sprong voorwaarts en staat nu achter Miller vierde, zij het met een achterstand van 51 punten.

Top 10: 1. Thalita de Jong (Ned/Rabo-Liv) 41:59; 2. Sophie de Boer (Ned) 0:26; 3. Sanne Cant 0:35; 4. Lucinda Brand (Ned) 0:46; 5. Amanda Miller (USA) 1:00; 6. Ellen Van Loy 1:10; 7. Caroline Mani (Fra) 1:16; 8. Kaitlin Antonneau (USA) 1:20; 9. Alice Maria Arzuffi (Ita) 1:22; 10. Helen Wyman (GBr) 1:31.

 

Laura Verdonschot ontgoocheld na zevende plaats in EK beloften

D'hoore en Kopecky veroveren Europese titel ploegkoers

D'hoore en Kopecky veroveren Europese titel ploegkoers