Europees zilver voor D'hoore en Degrendele

Europees zilver voor D'hoore en Degrendele

Op de derde dag van het EK in Saint-Quentin-en-Yvelines hebben Jolien D’hoore en Nicky Degrendele elk een zilveren medaille veroverd. D’hoore werd achter Kirsten Wild tweede in de puntenkoers, Degrendele finishte als tweede in de finale van het keirin.

Het was hoofdschuddend dat Jolien D’hoore na afloop van de puntenkoers uitbolde. Het verschil tussen goud en zilver was dan ook heel miniem. In de slotsprint, vanaf nu goed voor dubbele punten, was D’hoore veruit de snelste. Op twee lengten achterstand gooide Wild haar voorwiel echter millimeters voor dat van wereldkampioene Katarzyna Pawlowska voorbij de finishlijn. De Nederlandse had aan die extra twee punten net genoeg om D’hoore met één punt verschil achter zich te houden. Pawlowska veroverde brons.

D’hoore won meteen de eerste sprint en sprokkelde ook nadien regelmatig puntjes. Ze probeerde ook enkele keren mee te glippen in een ontsnapping, maar niemand kreeg veel bewegingsruimte. Ondertussen was het Wild die een mooie puntenvoorsprong kon uitbouwen. Met twee sprints te gaan had de Nederlandse zeven punten voorsprong op D’hoore en de Britse Elinor Barker. In de voorlaatste sprint maakte D’hoore twee puntjes goed, waardoor alles moest gebeuren in de slotspurt. D’hoore kwam daarin heel vlot uit het wiel van Wild en reed zonder tegenstand naar de tien punten, de Nederlandse zag ook Pawlowska over zich heen komen maar had uiteindelijk toch nog een ultieme jump in huis die haar de Europese titel opleverde.

Degrendele toont opnieuw progressie

Nicky Degrendele lijkt na een moeilijk eerste jaar als belofte helemaal klaar om ook bij de elite uit te groeien tot een absolute topper. De voormalige wereldkampioene keirin bij de junioren veroverde afgelopen zomer in dezelfde discipline al zilver op het EK voor beloften en deed dat nu ook bij de elite. Twee maanden na de Spelen in Rio waren weliswaar niet alle toppers aanwezig – onder meer olympisch kampioene Elis Ligtlee en Rebecca James bleven weg – maar de eerder deze maand twintig jaar geworden West-Vlaamse reed wel een uitstekend tornooi.

Degrendele won haar serie door onder meer Anastasiia Voinova, de vierde van Rio, achter zich te houden. In haar halve finale ging ze vlot mee in het wiel van de heel ervaren Simona Krupeckaite toen die haar versnelling plaatste en als tweede stootte ze vlot door naar de finale. Daarin moest ze starten vanuit de zesde positie, maar met veel lef werkte ze zich tussen de concurrenten door naar voren. In de laatste rechte lijn sprintte ze naar de derde plaats, achter de Oekraïense Liubov Basova en de Russin Tatiana Kiseleva. Deze laatste werd echter gediskwalificeerd voor een manoeuvre waardoor de Britse Rachel James ten val was gekomen. Meteen zilver dus voor Degrendele en brons voor Krupeckaite.

Achtervolgingsploeg met toekomst

Verder te onthouden van de eerste wedstrijddagen is de hoopgevende prestatie van de nieuw samengestelde achtervolgingsploeg. Annelies Dom, weliswaar al dertig maar nieuwkomer op de piste, Gilke Croket (23), Kaat Van der Meulen (21) en Lotte Kopecky (20) zetten in de kwalificaties met 4:35.230 de vijfde tijd neer. In de volgende ronde, met Lenny Druyts (19) in de plaats van de die dag in de scratch actieve Van der Meulen, ging het met 4:33.589 nog wat sneller. Het leverde uiteindelijk een zesde plaats op. Belangrijkste is echter dat de jonge ploeg potentieel heeft getoond. Zeker als ook de amper 18-jarige Nathalie Bex, die in juli mee voor het huidige Belgische record (4:31.828) zorgde, verlost raakt van haar knieblessure, kan dit team nog groeien.
Kopecky werd ook zesde in de individuele achtervolging. De Britse Katie Archibald veroverde de Europese titel door de Poolse Justyna Kaczkowska te verslaan in de finale.

Foto's MVH

Lotte Kopecky verovert brons in EK omnium

Lotte Kopecky verovert brons in EK omnium

Sanne Cant oppermachtig in zand van Zonhoven