Deens toptalent Amalie Dideriksen snelt naar wereldtitel

Deens toptalent Amalie Dideriksen snelt naar wereldtitel

Zoals te verwachten viel, is de wegwedstrijd op het WK uitgedraaid op een massasprint. De amper 20-jarige Deense Amalie Dideriksen klopte de Nederlandse topfavoriete Kirsten Wild en de Finse Lotta Lepistö. Jolien D’hoore moest vrede nemen met de tiende plaats.

De vlag van de koersdirectie was nog niet helemaal naar beneden gegaan of de Japanse Eri Yonamine plaatste reeds een aanval. Ze reed zowat veertig kilometer alleen voorop, maar het peloton hield haar steeds in het vizier. Haar voorsprong schommelde meestal tussen de 20 en 35 seconden. Dat peloton miste wel de Italiaanse tweevoudige wereldkampioene Giorgia Bronzini, die wegens ziekte niet aan de start was gekomen.
Na het eerste uur wedstrijd wipte de Zwitserse Nicole Hanselmann naar de Japanse kampioene. Samen reden ze nog eens dertig kilometer in het offensief, enkel de Israëlische Paz Bash zorgde voor een schamele reactie. Nederlands speerpunt Kirsten Wild diende ondertussen tot twee keer toe teruggebracht te worden.

Na de hergroepering was het vooral Nederland dat met diverse meisjes een afscheiding probeerde te creëren, maar de rest zag het gevaar en liet niet begaan. Uiteindelijk was het kersvers wereldkampioene tijdrijden Amber Neben die op veertig kilometer van het einde alleen wegreed. De Amerikaanse fietste een bonus van 45 seconden bijeen. In het peloton was in het achtervolgende werk een grote rol weggelegd voor Anisha Vekemans.

Het duurde tot het ingaan van de slotronde vooraleer Neben werd gegrepen. Even leek er een aanval met de toppers Johansson, Deignan en Vos in de maak, maar al snel werd duidelijk dat de hele groep voor de wereldtitel zou gaan sprinten. Op zeven kilometer van de finish zette Nederland een treintje op voor Wild. Pas op 2,5 kilometer van het einde deden enkele landen pogingen om dit werk te verstoren. Lotte Kopecky had toen al Jolien D’hoore afgezet, maar iets te ver om mee te doen voor de zege. Wild leek vrijgeleide te hebben naar de overwinning, maar het Deense toptalent Amalie Dideriksen, reeds tweevoudig wereldkampioene bij de junioren, remonteerde haar nog in de slotmeters en pakte de regenboogtrui tot haar eigen verrassing. Lotta Lepistö eindigde derde, waarmee de Finse haar snelle sprintbenen van het voorbije seizoen nog eens etaleerde. Ontgoocheld bolde Jolien D’hoore als tiende over de streep.

Amalie Dideriksen: “Ik wilde absoluut in wiel van Wild zitten”

Dideriksen had na haar twee titels bij de junioren de hoop dit ooit eens over te doen bij de elite. Dat het haar op twintigjarige leeftijd al lukt, is straf. Met deze overwinning blijft de wereldtitel ook binnen het team van Boels Dolmans. “Als je bij de junioren tweemaal wereldkampioene wordt, is het normaal dat het je ultieme doel is om ook bij de elite ooit de regenboogtrui te veroveren”, zei Dideriksen. “Dat het nu al is gelukt, is gewoon te gek. De wedstrijd verliep niet perfect, want na een val moest ik terugkeren. Gelukkig kon ik rekenen op een geweldige ploeg om me te helpen. In de slotkilometers wilde ik absoluut in het wiel van Wild zitten. Ik heb ervoor moeten vechten, maar het lukte.”

Jolien D’hoore: “Krachten verspild in voorbereiding van sprint”

Jolien D’hoore was voor velen een van de topfavorieten, maar haar sprint kwam er in Doha niet echt uit en ze moest genoegen nemen met een tiende plaats. “Ik had graag een perfecte sprint gereden op dit voor mij ideale parcours, maar dan moet je in vierde of vijfde positie en liefst in het wiel van Wild aan de sprint kunnen beginnen en dat is niet gelukt”, gaf ze toe. “Het was een heel hectische slotronde, waarin de snelheid al snel werd opgedreven en er treintjes werden gevormd. Zelf zat ik er wat achter en het was heel moeilijk om op te schuiven. Ik moest in de wind proberen plaatsen te winnen, daarna ging ik mee in het zog van een Duitse, maar ook die raakte niet ver genoeg vooraan. Kortom, ik heb voor de echte sprint krachten verspild en dat is jammer. Ik had immers goede benen en had geen last van de warmte of zo. De ploeg kan ik niets verwijten, want iedereen heeft gedaan wat gevraagd was. Ik kan enkel mezelf verwijten dat ik in de slotfase niet in een goede positie ben geraakt om de sprint aan te gaan.”

Foto Paul Hinninck

Top 10 en Belgen: 1. Amalie Dideriksen (Den) 134,5 km/3u10:27 (gem. 42,373 km/u); 2. Kirsten Wild (Ned); 3. Lotta Lepistö (Fin); 4. Elizabeth Deignan (GBr); 5. Marta Bastianelli (Ita); 6. Roxane Fournier (Fra); 7. Chloe Hosking (Aus); 8. Sheyla Gutierrez (Spa); 9. Joëlle Numainville (Can); 10. Jolien D’hoore;… 66. Kaat Van der Meulen 0:18; 68. Valerie Demey; 75. Lotte Kopecky 0:30; 94. Sofie De Vuyst 1:43; 95. Anisha Vekemans 2:30.

 

Sanne Cant oppermachtig in zand van Zonhoven

Jolien Verschueren wint na lange solo in Kruibeke