Italiaans treintje leidt Elisa Balsamo naar winst in WK junioren

Elisa Balsamo is in Doha wereldkampioene geworden bij de meisjes junioren. In een massasprint versloeg ze de Amerikaanse Skylar Schneider en de Noorse Susanne Andersen. Lotte Rotman werd 42ste en Febe Schokkaert 45ste.

De meisjes junioren waren amper vijf kilometer op weg in hun WK toen zowat het hele peloton voet aan grond diende te zetten. Een valpartij vooraan was de boosdoener. Geen fysiek leed, maar wel heel wat mechanische pech, met als voornaamste slachtoffer de Amerikaanse Hannah Arensman, eerder deze week nog vijfde in de individuele tijdrit. Zij moest oneindig lang op technische bijstand wachten en zou haar plaats voorin niet meer kunnen innemen.
Even was het peloton in twee delen gescheurd, met de twee Belgische meisjes Lotte Rotman en Febe Schokkaert mee in de eerste groep. Het tweede deel kon echter vrij snel opnieuw aansluiten.

Vanaf dan was het een eerder saai WK, zoals wel wat te verwachten was. Na een derde wedstrijd kwamen er wat schuchtere pogingen uit het Nederlandse en Amerikaanse kamp, maar enige vrijheid werd niemand gegund.
In het tweede deel van de wedstrijd waren het vooral de Duitse meisjes die de controle hielden. Nu en dan moest er ook eentje lossen uit het peloton, maar toch ging een omvangrijke groep de laatste ronde in. Febe Schokkaert reed nagenoeg de hele wedstrijd als laatste van dat peloton, ook Lotte Rotman bleef vooral in de buik vertoeven.
Op vijf kilometer van het einde kwam er nog een laatste poging van een Spaans meisje, maar ook dat was onbegonnen werk. Het Italiaanse team zette een ideaal treintje op voor de massasprint en Elisa Balsamo maakte het werk knap af. 

Top 10: 1. Elisa Balsamo (Ita) 74,5 km/1u53:04 (gem. 39,534 km/u); 2. Skylar Schneider (USA); 3. Susanne Andersen (Nor); 4. Karolina Perekitko (Pol); 5. Letizia Paternoster (Ita); 6. Emma Cecilie Norsgaard (Den); 7. Franziska Brausse (Dui); 8. Sandra Alonso (Spa); 9. Liane Lippert (Dui); 10. Simone Eg (Den).

Jolien Verschueren wint na lange solo in Kruibeke

Amber Neben tweede keer wereldkampioene tijdrijden, Duyck achtste

Amber Neben tweede keer wereldkampioene tijdrijden, Duyck achtste