Amber Neben tweede keer wereldkampioene tijdrijden, Duyck achtste

Amber Neben tweede keer wereldkampioene tijdrijden, Duyck achtste

Amber Neben heeft in Doha de wereldtitel tijdrijden bij de elite veroverd. De Amerikaanse, in 2008 ook al eens de beste tegen de klok, ging Ellen van Dijk en Katrin Garfoot vooraf. Ann-Sophie Duyck finishte als achtste.

In het tijdrijden is 2016 het jaar van de Amerikaanse veteranes. Nadat Kristin Armstrong in Rio één dag voor haar 43ste verjaardag haar derde opeenvolgende olympische titel veroverde, was het nu de 41-jarige Amber Neben die zich de beste toonde in het WK. Dit na een beklijvend duel met Ellen van Dijk, de wereldkampioene van 2013 en voor velen de topfavoriete. Aan het eerste tussenpunt had de Nederlandse zeven seconden achterstand, maar in het tweede deel zette ze dat met de voor haar gestarte Audrey Cordon-Ragot in het vizier om in een voorsprong van vier seconden. Tijdens het tweede rondje helde de balans echter opnieuw over in het voordeel van de Amerikaanse. Van Dijk, die heel diep was gegaan en in de slotmeters bijna in de dranghekken belandde, strandde uiteindelijk op zes seconden. De Australische Katrin Garfoot werd na een heel sterk slot van haar race derde op acht seconden.

“De hele tijdrit lang kon ik een constant tempo aanhouden en ik denk dat daar de sleutel voor dit succes lag”, zei Neben in een eerste reactie. “Het meest lastige was nog de lange tijd die ik op de hot seat moest doorbrengen voor er zekerheid kwam over de winst. Deze wereldtitel is voor mij toch wel specialer dan die van 2008. Er is de voorbije jaren heel veel gebeurd en ik heb meermaals moeten terugvechten na moeilijke periodes. Emotioneel is deze titel een pak intenser dan de eerste.”

Duyck: “Strikt aan strategie gehouden”

Ook Ann-Sophie Duyck reed een uitstekende tijdrit. De enige Belgische aan de start deelde haar wedstrijd heel goed in. Ze zette aan het eerste tussenpunt de tiende tijd neer, schoof al snel één plaatsje op en had ook naar het einde toe nog wat over om de snelheid erin te houden. Het leverde nog een plaats winst op en zo werd Duyck achtste. Een mooie revanche meteen na de grote ontgoocheling van de Spelen in Rio, waar Duyck maar 23ste werd.

“Die kater is met de zesde plaats in het EK en nu deze achtste plaats in het WK stilaan doorgespoeld”, verklaarde de 29-jarige Duyck. “Ik wist dat top acht hier mogelijk was als alles in de juiste plooi viel. Vooraf had ik een strategie uitgedokterd om niet te snel te starten en de hartslag stelselmatig hoger te jagen. Ik heb me daar strikt aan gehouden en het resultaat is er.”
“Nu kan ik weer verder vooruitdenken. Ik ben ervan overtuigd dat ik nog progressiemarge heb. Ik ben laat beginnen koersen en heb daardoor meer tijd nodig om mij volledig te ontwikkelen als renster. Hopelijk kan ik de komende jaren nog meer wedstrijden op het niveau van de World Tour rijden om zo ook in het werk tegen de klok sterker te worden. En als we dan nog wat verder vooruitkijken, denk ik al aan de Spelen van Tokio 2020. Daar mijn carrière beëindigen op een hoogtepunt zou geweldig zijn.”

Foto MVH

Top 10: 1. Amber Neben (USA) 28,9 km/36:37 (gem. 47,355 km/u); 2. Ellen van Dijk (Ned) 0:06; 3. Katrin Garfoot (Aus) 0:08; 4. Olga Zabelinskaya (Rus) 0:11; 5. Annemiek van Vleuten (Ned) 0:25; 6. Lisa Brennauer (Dui) 0:57; 7. Trixi Worrack (Dui) 1:11; 8. Ann-Sophie Duyck 1:28; 9. Katarzyna Pawlowska (Pol) 1:36; 10. Alena Amialiusik (WRu) 1:41.

 

Italiaans treintje leidt Elisa Balsamo naar winst in WK junioren

Elke Vanhoof derde in finale World Cup

Elke Vanhoof derde in finale World Cup